NRK Meny
Normal

Dette er togstrekningen som har vokst mest i Norge

NSBs lokaltog mellom Rognan og Bodø har hatt en passasjervekst på 26 prosent sammenlignet med i fjor. Det er best i landet.

Saltenpendelen

70.900 passasjerer har reist mellom Rognan og Bodø så langt i år.

Foto: Kari Mette Skreslet

Det kommer frem av NSBs pressemelding hvor tallene for årets åtte første måneder blir presentert.

Totalt har NSB hatt en passasjerøkning på totalt 3,9 prosent sammenlignet med i fjor.

– Kundene fortsetter å strømme til toget. Nå er vår jobb å gjenreise tilliten etter en lang og krevende streik, sier konserndirektør i NSB Persontog, Tom Ingulstad.

– Årsaken er veiarbeid

Men best i prosentvis vekst er altså den såkalte Saltenpendelen mellom Rognan og Bodø, som totalt har hatt 70.900 passasjerer så langt i år.

– Vi har hatt en veldig fin utviklingen på lokaltogene i Salten, sier Bjørn Tore Hansen som er salgs- og markedsansvarlig for Nordlandsbanen til NRK.

Han mener økningen i hovedsak har to forklaringer.

– Vi økte kapasiteten i rushtiden i fjor, og det har slått positivt ut. I tillegg har vi fått flere kunder som et resultat av tunnelarbeidet på riksvei 80 inn mot Bodø. Det har vært utfordrende å være bilist, og folk har sett verdi i å ta tog i stedet for å sitte og stange i kø.

Hansen håper folk vil fortsette å ta toget også når veien etter hvert blir ferdig.

– Vi er veldig spent og følger nøye med. Men foreløpig ser det ut til at folk velger toget, selv om det har blitt bedring på riksvei 80, sier han.

Sterk vekst

Over 44 millioner passasjerer har tatt toget i 2016.

NSBs lokaltog i Oslo-området hadde en passasjeroppgang på 2,5 prosent flere kunder de åtte første månedene i 2016, sammenlignet med samme periode i 2015. 29.370 000 passasjerer benyttet NSB lokaltog i Oslo-området de åtte første månedene i år.

På togene mellom Oslo og Bergen var det 6,5 prosent flere kunder de åtte første månedene i 2016. Totalt er det registrert 872.000 passasjerer mellom Oslo og Bergen i perioden.

– Det er gledelig at flere og flere ser på toget som et godt transportmiddel, sier salgs- og markedsansvarlig i NSB, Hilde Lyng.

– Hva er forklaringen på passasjerrekorden?

– På Østlandet har det veldig mye å si at det har blitt nye tog og en helt ny ruteplan fra i fjor. Det går tog hele tida i og rundt Oslo, og man trenger ikke lenger noen rutetabell. Flere har også blitt oppmerksom på lokaltogene, sier Lyng.