- Hvalkjøtt er rocka mat, rett og slett! Det sier leder for Markedsrådet for Hval Lise Mangseth i Norges Råfisklag.
Bort med pølsa
De norske festivalene har utviklet menyene til å ligne mer på det du finner på restaurant. Arrangørene allierer seg med profesjonelle kokker og får spennende festivalmenyer.
Pølsa og Thousand Islands er ute. Nå severer flere festivaler hvalkjøtt til artister og publikum.
- Vi har merket en økt interesse for hvalkjøtt på festivaler de siste årene, sier Mangseth.
Iggy Pop servert hvalburger
Etter at Iggy Pop i fjor hadd rocka i bar overkropp på Buktafestivalen i Tromsø, fikk han servert hvalburger.
- Han hadde aldri smakt hval tidligere og likte det han spiste.
Det sier buktasjef Robert Dyrnes.
I fjor var hvalkjøttet forbeholdt de frivillige og artistene. I år får også publikum anledning til å spise hvalkjøtt i stedet for grillpølse.
- Til og med vegeterianerne spiste hvalkjøt, humrer Dyrnes.
Hvalkjøt over hele landet
Det er ikke bare nordnorske festivaler som har hvalkjøtt på grillen. Slottfjellfestivalen i sør og andre festivaler langs kystnorge melder sin interesse.
- Hvalmotstanden i Norge er så å si ikke tilstede. Det er ikke annerledes enn å spise elg, sier Lise Mangseth.