Eksport av fiskehoder til Afrika har blitt den nye salgsvaren til Saga Fisk AS i Svolvær. Fiskeribedriften kjøper avskjær fra fisk rundt omkring i Nordland, som de legger til tørk i store tørkerom. Deretter sendes fisken til Nigeria.
– Tørrfisk er en del av Nigerias nasjonalrett, og det landet i verden hvor det spises mest tørrfisk, sier daglig leder ved Saga Fisk, Erling Santi Falch.
Så langt i år er det sendt cirka 3.000 tonn fiskehoder til Nigeria fra Norge. Bedriften til Falch regner alene med å selge nærmere 4.000 tonn til landet i løpet av 2015, noe som genererer store verdier.
Falch har tidligere anslått at fiskerne i løpet av et år dumper verdier for over en milliard kroner rett i havet.
Tradisjon siden slavetiden
Alt av fiskehoder og andre tørrfiskbiter som anlegget kjøper og tørker går til det afrikanske landet. På grunn av de høye temperaturene Nigeria er tørrfisk en foretrukket salgsvare.
– De har behov for fiskerester i form av tørrfisk fordi det er enklere å selge på markedene, forklarer den daglige lederen.
Tradisjonen med tørrfisk strekker seg faktisk helt tilbake til slavetiden. Slaveskipene som skulle til USA hadde behov for mat som ville holde seg fin gjennom hele ferden. Allerede da var de på leting etter et produkt som ikke trengte nedkjøling.
– Nigerianerne smakte derfor på tørrfisk, og fortsatte å kjøpe varen, og slik har det vært siden, forteller Falch, som siden 2012 har produsert og solgt tørrfisk året rundt.
Strenge på kvaliteten
Ifølge Falch er det kun kvalitetsvare som blir sendt med båtene til Nigeria.
– Det er misforstått at man sender de dårligste varene til Nigeria. De store importørene er veldig strenge og vil ha det beste. Det vi produserer må derfor være ordentlig, forteller han.
Hver måned får fiskerianlegget besøk fra de nigerianske importørene, som reiser rundt for å kontrollere at tørrfisken har høy kvalitet.
– På markedene snur kjøperne fiskebitene rundt, og studerer dem nøye før de kjøper dem, forklarer Falch.