Dette er en delikatesse i Nigeria

Det fiskerne helst kaster tilbake i havet, kan være verdt over én milliard i året. Saga Fisk AS i Svolvær har gjort forretning av å kjøpe avskjær fra fisk og selge det videre til Afrika.

Fiskehoder klare for tørkerommet

Fiskehodene tørkes, og ender opp på middagsfat på andre siden av kloden.

Foto: Erling Falch

Erling Falch foran bilen som frakter tørrfisken

Erling Santi Falch reiser til Nigeria hvert år for å se at tørrfisken har kommet frem. Her står han foran bilen som frakter fisken fra havna og inn til markedet.

Foto: Privat

Eksport av fiskehoder til Afrika har blitt den nye salgsvaren til Saga Fisk AS i Svolvær. Fiskeribedriften kjøper avskjær fra fisk rundt omkring i Nordland, som de legger til tørk i store tørkerom. Deretter sendes fisken til Nigeria.

– Tørrfisk er en del av Nigerias nasjonalrett, og det landet i verden hvor det spises mest tørrfisk, sier daglig leder ved Saga Fisk, Erling Santi Falch.

Så langt i år er det sendt cirka 3.000 tonn fiskehoder til Nigeria fra Norge. Bedriften til Falch regner alene med å selge nærmere 4.000 tonn til landet i løpet av 2015, noe som genererer store verdier.

Falch har tidligere anslått at fiskerne i løpet av et år dumper verdier for over en milliard kroner rett i havet.

Tradisjon siden slavetiden

Tørrfisken sjekkes grundig før den selges

Befolkningen i Nigeria er svært nøye på kvaliteten i tørrfisken de kjøper, og på markedet blir fisken studert nøye før den selges.

Foto: Erling Santi Falch

Alt av fiskehoder og andre tørrfiskbiter som anlegget kjøper og tørker går til det afrikanske landet. På grunn av de høye temperaturene Nigeria er tørrfisk en foretrukket salgsvare.

– De har behov for fiskerester i form av tørrfisk fordi det er enklere å selge på markedene, forklarer den daglige lederen.

Tradisjonen med tørrfisk strekker seg faktisk helt tilbake til slavetiden. Slaveskipene som skulle til USA hadde behov for mat som ville holde seg fin gjennom hele ferden. Allerede da var de på leting etter et produkt som ikke trengte nedkjøling.

– Nigerianerne smakte derfor på tørrfisk, og fortsatte å kjøpe varen, og slik har det vært siden, forteller Falch, som siden 2012 har produsert og solgt tørrfisk året rundt.

Tørrfisken selges på markedet

Markedene i Nigeria er fulle av 'okporoko' eller, tørrfisk, som er en svært populær rett i det afrikanske landet.

Foto: Erling Santi Falch

Strenge på kvaliteten

Ifølge Falch er det kun kvalitetsvare som blir sendt med båtene til Nigeria.

– Det er misforstått at man sender de dårligste varene til Nigeria. De store importørene er veldig strenge og vil ha det beste. Det vi produserer må derfor være ordentlig, forteller han.

Hver måned får fiskerianlegget besøk fra de nigerianske importørene, som reiser rundt for å kontrollere at tørrfisken har høy kvalitet.

– På markedene snur kjøperne fiskebitene rundt, og studerer dem nøye før de kjøper dem, forklarer Falch.

nigeria kjøper den beste kvalitetsfisken fra Lofoten

I fjor var NRK med nigerianske James Naka, når han skulle inspisere tørrfisken fra Svolvær.