NRK Meny
Normal

Dette byggverket kan vinne prestisjefull pris

Det nye kulturhuset i Bodø og et rassikringsprosjekt i Lofoten er begge med i kampen om å bli kåret til landets flotteste betongkonstruksjon.

Rasoverbygget på E10 i Lofoten

Det er arkitekt Knut Hjeltnes Sivilarkitekter MNAL som har tegnet rasoverbygget i Lofoten.

Foto: Tommy Johansen

Prisen «Betongtavlen» er en utmerkelse som gis til byggverk i Norge. Første pris gikk til Bakkehaugen kirke allerede i 1961, og har til nå blitt tildelt i alt 56 ulike bygg- og anleggskonstruksjoner i Norge.

Prisen deles ut av Norsk Betongforening i samarbeid med Norske arkitekters landsforbund, og i år er to av fire finalister fra Nordland, forteller juryleder Jan Eldegard til NRK.

– I år hadde vi rekordmange gode prosjekter. 17 var nominert, og nå er fire med videre i finalen, forteller han.

Både kulturkvartalet Stormen og rasoverbygget på E10 i Lofoten er med i finalen. Vinneren annonseres på Clarion Hotel Royal Christiania i Oslo 3. desember.

– Prisen står høyt både hos byggherrene og arkitektene, så dette er en pris som det er stor stas å bli tildelt, sier Eldegard.

Stormen bibliotek i Bodø

Stormen i Bodø er også nominert.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

– Smigrende

Stormen i Bodø har allerede fått statens byggeskikkpris. Også rassikringsprosjektet rett nord for Hamnøy i Lofoten har høstet mange lovord for flott arkitektur.

Prosjektsjef Stein Johnny Johansen i Statens vegvesen Region nord synes det er smigrende å være med i finalen.

– Det tyder på at vi har lyktes med prosjektet, sier han til NRK.

– Prosjektet har fått noe kritikk for ikke å ha tilrettelagt for myke trafikanter. Hva tenker du om det nå?

– Det er en problemstilling, men det har fungert greit i sommer. Veibredden der er bredere enn mange andre steder i Lofoten, og hvis man ser på terrenget, er det veldig vanskelig å få plass for en gang- og sykkelvei.

Svolvær i Lofoten

Lofoten er populært blant turister. Her fra Svolvær.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

– Går flott inn i naturen

Foruten de to prosjektene i Nordland, er også Kimen Kulturhus i Stjørdal og Gulli Bru på E16 mellom Slomarka og Kongsvinger med i kampen.

Målet med prisen er å vise hvordan betong utnyttes for bærekraftig samfunnsbygging på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte, forteller jurylederen.

– Hvis vi ser på rasoverbygget i Lofoten, er det nominert fordi utformingen på det er helt spesiell. Konstruksjonen er dessuten tegnet av en kjent arkitekt, slynger seg rundt i terrenget i Lofoten, og går veldig flott inn i naturen. Det er en sjelden arkitektonisk godbit på riksveinettet.