Dette byggverket kan vinne prestisjefull pris

Det nye kulturhuset i Bodø og et rassikringsprosjekt i Lofoten er begge med i kampen om å bli kåret til landets flotteste betongkonstruksjon.

Rasoverbygget på E10 i Lofoten

Det er arkitekt Knut Hjeltnes Sivilarkitekter MNAL som har tegnet rasoverbygget i Lofoten.

Foto: Tommy Johansen

Prisen «Betongtavlen» er en utmerkelse som gis til byggverk i Norge. Første pris gikk til Bakkehaugen kirke allerede i 1961, og har til nå blitt tildelt i alt 56 ulike bygg- og anleggskonstruksjoner i Norge.

Prisen deles ut av Norsk Betongforening i samarbeid med Norske arkitekters landsforbund, og i år er to av fire finalister fra Nordland, forteller juryleder Jan Eldegard til NRK.

– I år hadde vi rekordmange gode prosjekter. 17 var nominert, og nå er fire med videre i finalen, forteller han.

Både kulturkvartalet Stormen og rasoverbygget på E10 i Lofoten er med i finalen. Vinneren annonseres på Clarion Hotel Royal Christiania i Oslo 3. desember.

– Prisen står høyt både hos byggherrene og arkitektene, så dette er en pris som det er stor stas å bli tildelt, sier Eldegard.

Stormen bibliotek i Bodø

Stormen i Bodø er også nominert.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

– Smigrende

Stormen i Bodø har allerede fått statens byggeskikkpris. Også rassikringsprosjektet rett nord for Hamnøy i Lofoten har høstet mange lovord for flott arkitektur.

Prosjektsjef Stein Johnny Johansen i Statens vegvesen Region nord synes det er smigrende å være med i finalen.

– Det tyder på at vi har lyktes med prosjektet, sier han til NRK.

– Prosjektet har fått noe kritikk for ikke å ha tilrettelagt for myke trafikanter. Hva tenker du om det nå?

– Det er en problemstilling, men det har fungert greit i sommer. Veibredden der er bredere enn mange andre steder i Lofoten, og hvis man ser på terrenget, er det veldig vanskelig å få plass for en gang- og sykkelvei.

Svolvær i Lofoten

Lofoten er populært blant turister. Her fra Svolvær.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

– Går flott inn i naturen

Foruten de to prosjektene i Nordland, er også Kimen Kulturhus i Stjørdal og Gulli Bru på E16 mellom Slomarka og Kongsvinger med i kampen.

Målet med prisen er å vise hvordan betong utnyttes for bærekraftig samfunnsbygging på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte, forteller jurylederen.

– Hvis vi ser på rasoverbygget i Lofoten, er det nominert fordi utformingen på det er helt spesiell. Konstruksjonen er dessuten tegnet av en kjent arkitekt, slynger seg rundt i terrenget i Lofoten, og går veldig flott inn i naturen. Det er en sjelden arkitektonisk godbit på riksveinettet.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Adrian (27) må vise finger, rope, rekke tunge og lage kysselyder. Helst når det passer ekstremt dårlig.
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.