Hopp til innhold

Derfor ble det ekstremt mye nordlys i natt

– Det må ha skjedd noe kraftig på sola, sa professor Fred Sigernes på Svalbard om nordlyset i natt. – Dette var det som skjedde, svarer seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Bilde koronahull

Bilde av såkalt koronahull (sort), fra i natt.

Foto: Spaceweather.com / SDO/AIA

Korona-hull

Jorda har vært inne i en strøm av solvind, som kommer ut fra det angitte korona-hullet.

Foto: Spaceweather.com / SDO/AIA

I natt gikk nordlyset til topps på skalaen, noe som skapte et fantastisk skue på nattehimmelen over store deler av Norge. Professor Fred Sigernes på Svalbard sier man bare opplever et slikt skue én til to ganger i året, og mente noe kraftig må ha skjedd på sola.

Nå har seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter en forklaring på hva som egentlig skjedde.

Han forklarer at det er «koronahull» som har skapt mye nordlys de siste dager.

– Koronahull er egentlig områder i solens korona, altså solens ytre atmosfære, hvor magnetfeltet stikker rett ut av sola – i motsetning til over resten av solen, der partiklene bøyes tilbake inn mot soloverflaten, sier Brekke til NRK.

(artikkelen fortsetter under)

Nordlys
Foto: Tone Sivertsen

Jorda ble truffet av en «sjokkbølge»

Gjennom slike hull slippes solvindpartiklene ut med dobbel hastighet – nesten tre millioner kilometer i timen. Og det tar rundt to dager fra et koronahull peker mot jorda, fram til de elektrisk ladde partiklene når oss, forteller Brekke.

Pål Brekke

Seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Foto: Norsk Romsenter

– I går var vi dessuten ekstra heldige, fordi den raske solvinden tok igjen en del solvind som går langsommere. På den måten ble det bygd det opp en slags sjokkbølge, som skapte en kraftig geomagnetisk storm, og påfølgende kraftig nordlys.

Slike kraftige geomagnetiske stormer dytter nordlyset lenger mot syd, slik at det kan oppleves lenger sør enn det som er vanlig.

Det finnes en video fra NASA som viser hvordan koronahullet roterer med solas egen akse, og nå er på vei bort fra oss.

Dermed vil aktiviteten roe seg, og sannsynligvis være over allerede i kveld.

– Attraktivt for turister

Lofoten er én av stedene hvor nordlyset var veldig sterkt i natt. Markedsansvarlig Kristian Nashoug i Destinasjon Lofoten forteller at det har vært bra med nordlysaktivitet siden slutten av august, men at gårskvelden tok kaka.

Kristian Nashoug i Destinasjon Lofoten

Markedsansvarlig Kristian Nashoug i Destinasjon Lofoten.

Foto: Privat

– Det var noe av det flotteste jeg har sett, på alle måter en spesiell kveld. Spesielt var også at man kunne se nordlyset der det var mye lysforurensning. Ofte må man komme seg litt unna byen for å se nordlyset tydelig.

Han forteller at Nord-Norge er en attraktiv destinasjon for turister vinterstid – nettopp takket være nordlyset, og at turistmarkedet er økende.

– Det at folk kommenterer og deler bilder på sosiale medier når slike hendelser skjer, bidrar til positiv norgesreklame. Folk er mer og mer på nett, og bruker nettet aktivt når de skal finne steder å besøke, sier Nashoug.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Slik oppstår nordlys» i nytt vindu

Nordlys-grafikk

Grafikk fra Kjell Henriksen-observatoriet på Svalbard viser at nordlyset var synlig et langt stykke nedover i Europa.

Foto: Kjell Henriksen-observatoriet