Denne steinen knuste garasjen til Tor Olav

Mye gikk galt da Lofotkraft skulle sprenge plass til nye linjer. Hele Lofoten mistet strømmen og Tor Olav Johansen mistet garasjen.

Ras i Budalen i Lofoten

STORT RAS: I formiddag løsnet en stor steinblokk rett ved siden av hytta til Tor Olav Johansen.

Foto: Tor Olav Johansen

Ras i Budalen

STORT RAS: I formiddag løsnet en stor steinblokk rett ved siden av hytta til Tor Olav Johansen.

Foto: Tor Olav Johansen

Det var like før klokken 11 i dag det gikk et ras ved Budalen på Austvågøy.

Lofotkraft drev sprengningsarbeid i området i forbindelse med ny kraftlinje, og raset rev med seg hovedlinja som forsyner hele regionen med strøm.

– Det bygges ny høyspent i området. En stor blokk løsnet og tok med seg høyspenten, forteller Tor Olav Johansen til NRK.

Han har hytte rundt 40 meter fra der raset gikk.

– Jeg var på Melbu på jobb, men fikk en telefon fra en nabo som bad meg sjekke hvordan det stod til med hytta mi, og jeg hev meg straks i bilen og tok ferje over. Heldigvis står hytta, men den gikk over eiendommen min og ødela utstyr for mellom to- og tre hundre tusen kroner.

Blant annet ble garasjen knust. En snøscooter er også blant de materielle verdiene som ble tatt av raset.

– Steinen gikk rett igjennom, sier Johansen.

Gammelt småbruk

Hytta til Johansen er en del av et gammelt, nedlagt småbruk som han selv har restaurert over en periode på nesten 20 år.

– Det er et gammelt hus som jeg har lagt ned mye arbeid i. Det er bare flaks at hytta ikke ble truffet.

Johansen forteller at maskinene, som arbeiderne hadde benyttet, sto igjen i toppen av der raset hadde gått.

– På det ene bildet kan man se gravemaskinen der raset startet, sier han.

– Føler meg ikke trygg

Hytteeieren tør ikke tenke på hva som kunne skjedd om han hadde vært på hytta da raset skjedde.

– Dette raset kunne lett tatt hytta. De har flere punkter igjen som de skal sprenge, og som ligger rett ved hytta. Den neste stolpen som skal opp, er rett bak. Det er klart at jeg er redd. Jeg føler meg litt uggen bare av å tenke på det.

– Jeg føler meg ikke trygg. Der ryr stein her stadig vekk, men noe slikt som dette har jeg aldri tidligere opplevd.

Johansen har fått telefon fra kraftselskapet.

– Det kommer opp folk fra Oslo, og de får ikke fortsette før det har vært geolog på stedet. Raset lagde en stor renne der det gikk, og steinen ligger rett ved siden av en vei. Det er som et berg, jeg vet ikke om det er mulig å flytte det.

(artikkelen fortsetter under)

Ras i Budalen

STORT RAS: I formiddag løsnet en stor steinblokk rett ved siden av hytta til Tor Olav Johansen. Her er sønnen Andreas avbildet foran steinen.

Foto: Tor Olav Johansen

Venter på geolog

– Som de fleste vet driver vi og bygger ny forsyningslinje til Lofoten. I den forbindelse ble det i dag gjort en del borings- og sprengningsarbeid for å sette opp nye kraftlinjer, sier Arnt Winther, administrerende direktør i Lofotkraft.

Arnt Winther

JOBBER MED NYE LINJER: Arnt Winther, administrerende direktør i Lofotkraft, forteller at det kan ta et par dager før de får reparert linja, men alle har fått strømmen tilbake.

Foto: John Inge Johansen/NRK

Han forteller at rystelsen fra sprengningen medførte at det gikk et ras med stein på cirka 150 kubikkmeter.

– Disse dro med seg to stolper og knekte de. Det som var uheldig her, var at det samtidig var vedlikeholdsarbeid i Vesterålen hos Trollfjordkraft. Så da lå vi uten forsyning en stund.

Winther sier at Trollfjordkraft var raskt ute med å få inn strømforsyning via Vesterålen.

– Så nå ligger vi og blir matet via reservelinjene til Vesterålen.

Lofoten ble på grunn av dette uten strøm en halvtime. Deretter ble Vågan og Vestvågøy koblet inn, før resten av Lofoten ble koblet inn seksjonsvis.

En følgefeil medførte at Lundgård, Skjelfjord og Nesland ble uten strøm litt lengre, men i halv tretiden hadde også disse fått strømmen tilbake.

– Heldigvis ble ingen skadet

Winther er klar over at steinblokka har forårsaket materielle skader.

– Jeg vet at den knuste en garasje, blant annet. Det er risiko ved å drive linjebygging. Spesielt i Lofoten, hvor det er så trangt at den nye linja må gå inntil den gamle linja. Heldigvis ble ingen skadet i dette tilfellet.

– Er det trygt å bevege seg i området?

– De som utfører dette arbeidet gjør risikoanalyser hele tiden. Hvis de mener det er usikkert å være i nærheten av en operasjon, så vil folk få beskjed om det. Det tar de høyde for.