NRK Meny
Normal

Denne byen fikk årets første tropenatt i Norge

I natt falt ikke temperaturen i Sandnessjøen under 20 grader. Dermed fikk byen årets første tropenatt i Norge.

Småbåthavna i Sandnessjøen i et nydelig vær

Småbåthavna i Sandnessjøen i nydelig vær.

Foto: Gunnar Nilsen

Meteorologene var først litt usikre, men etter en liten ringerunde får NRK det bekreftet: Sandnessjøen i Nordland hadde årets første tropenatt i Norge.

Stein Kristiansen

Stein Kristiansen ved Meteorologisk institutt meddeler den glade nyheten.

Foto: Privat

– Det stemmer nok det, ja. Jeg får opp at Sandnessjøen og Tjøtta begge hadde tropenatt med henholdsvis 20,6 og 20,1 grader som nattas minimumstemperatur, forteller forsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt til NRK.

Førstekonsulent ved klimatjenestene i Oslo, Stein Kristiansen, foreller om en varm natt på Helgelandskysten generelt.

– Andre var også nære på. Nærmest var Mo i Rana, men der var temperaturen nede i 19,5. At det har vært varmt i natt, det er det ingen tvil om, forteller Kristiansen.

– Ikke så veldig overraskende

At det er i Nord-Norge meteorologene registrerer årets første tropenatt kommer kanskje litt overraskende på noen. Kristiansen sier da også at det er mer vanlig at de første tropenettene registreres langs kyststasjonene lenger sør i landet.

– Men direkte overraskende er det samtidig ikke, fordi det er ikke uvanlig at det er kystnære steder som får disse tropenettene.

Han sier det ikke er usannsynlig at vi vil se flere tropenetter i tiden fremover.

– Sjøtemperaturen stiger og nattemperaturen synker saktere enn det vi har sett tidligere i sommer. Med varme dager skal vi ikke se bort ifra at det blir flere slike netter i sommer.

Temperaturen dropper 10 grader

For Sandnessjøen sin del vil imidlertid ikke værsituasjonen vedvare noe særlig lenge. En rask titt på Yr.no viser at temperaturen vil synke cirka ti grader til i morgen.

Meteorolog Ine Therese Pedersen forteller at et lavtrykk er på vei nordover fra Trøndelag. Dette resulterer i at den varme luften som ligger sør i Nordland i dag vil presses videre nordover.

– Varmluft presses nordover, mens nedbør og kaldere luft kommer oppover fra Trøndelag. Da dropper temperaturen utover dagen med rundt 10 grader sør i fylket.

Ingen ny tropenatt

Dette er gode nyheter for dem som bor nord for Salten, siden den varme lufta altså beveger seg videre nordover. Noen ny tropenatt på Helgeland er samtidig mindre sannsynlig.

– Vi håper temperaturen i Bodø passerer 20 grader i dag, for første gang i år. Det er også fare for torden, når den kalde luften treffer den varme luften som ligger foran, sier Pedersen.