Hopp til innhold

Debatt: – Er turisme en velsignelse eller forbannelse for Lofoten?

Hvert år strømmer det tusenvis av turister til Lofoten. Det gir penger i kassen for den lokale reiselivsnæringa, men også forsøpling av naturen samt store trafikale utfordringer. I kveld var dette tema i en direktesendt debatt i Svolvær.

Er turismen en velsignelse eller forbannelse for Lofoten? Og er det noen som har kontroll? I kveld debatteres allemannsretten og turisme i Svolvær. Vi streamer fra direkte fra Lofoten.

Debatten er nå avsluttet. Du kan se videoen om igjen i avspillervinduet over.

At Lofoten er et idyllisk sted er det nok ingen tvil om. Likevel har nyhetsbildet rundt øygruppen vært mindre positiv de siste årene, med inntoget av stadig flere turister.

Tirsdag kveld var debatten oppe igjen i Svolvær. Aktører med forskjellige bakgrunner møttes for å diskutere om den enorme turiststrømmen i Lofoten er til fordel eller ulempe for samfunnet.

Dette står skrevet på arrangementet til Lytring Lofoten:

Allemannsretten gir alle rett til å bruke Lofotnaturen. Og nå er de her, alle mann: Russiske selskap med turister i Trollfjorden. Polske aktører med fiskebåter på Vestfjorden. Søppelberg på strendene. Bæsj på fjellstiene. Lytring spør: Er turismen en velsignelse eller en forbannelse for Lofoten? Og er det noen som har kontroll?

Skal få bedre løsninger

Et av de største problemene Lofoten opplevde i fjor, var mangel på konteinere slik at turister lettere kunne kaste søppel. Trygve Steen i opplevelsesbedriften XXLofoten ser positivt på framtiden.

Elisabeth Dreyer og Trygve Steen

Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten og Trygve Steen i XXLofoten.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Vi så at Vågan kommune klarte å hive seg rundt i fjor. Det er flere konteinere, flere rasteplasser under etablering og flere løsninger på avfall og renovasjon. Jeg tror vi må få lov til å være litt optimistisk for framtiden.

Reiselivssjef Elisabeth Dreyer merker at Lofoten begynner å få et merke på seg som en overfylt destinasjon. Det skal nå gjøres noe med.

– Vi får faktisk spørsmål ganske ofte om det er sånn at Lofoten strømmer over av gjester. Det som er en realitet, er at enkelte områder har en stor tetthet av besøkende, men på langt nær hele Lofoten, og Lofoten har plass til veldig mange flere, påstår Dreyer.