Hopp til innhold

2000 turgåere har trosset advarsler og fareskilt for denne utsikten

Et av de mest populære turmålene i Lofoten er også et av de farligste. Men i juli ble advarslene og fareskiltet ved foten av Reinebringen trosset av hele 2000 turgåere.

Reinebringen i Moskenes

Dette er utsikten som gjør at turgåerne trosser advarslene om bratt og løs sti. Ved foten av fjellet ligger Reine.

Foto: Sverre Hjørnevik

På turistinformasjonen blir folk advart mot turen, som skal være en av de mest utrygge turmålene i Lofoten. Men advarsler, fareskilt og en slitt sti stopper ikke turistene.

– Det er et grunnleggende prinsipp at man ikke kan nekte folk å oppsøke vakker natur, men jeg ville ikke tatt med barna mine opp på Reinebringen, sier daglig leder i Lofoten Friluftsråd, Karianne Steen til NRK.

2000 bare i juli

Lofotposten skriver i dag om det høye antallet besøkende på Reinebringen i juli. Tallene er hentet fra telleren som er satt opp ved foten av fjellet.

Reinebringen omtales som direkte farlig for turgåere

Flere tusen trosser dette skiltet i måneden for å ta turen opp til Reinebringen.

Foto: Karianne Steen

– I samarbeid med kommunen har Lofoten Friluftsråd satt opp en teller som registrerer antall turgåere i Reinebringen. Mellom 17. juni og 17. juli er det registrert over 2000 personer, sier Steen.

– Det er betenkelig at så mange går opp Reinebringen når man ser skiltene og forholdene, sier Steen.

Moskenes turistinformasjon advarer mot turen, likevel hører personer fra hele verden om utsiktspunktet, trosser forholdene og tar turen opp til fjellet i Moskenes.

– Vi har fjernet Reinebringen fra brosjyrene våre, for vi ønsker ikke å profilere en så farlig tur, sier friluftskoordinator, Ninette Irene Solheim Johansen.

Reklameringen for fjellturen finner turistene på sosiale medier, og flere turister henvender seg til informasjonskontorene for å finne ut hvordan de kommer seg til Reinebringen.

– Ikledd flipflopper kommer de inn på turistkontoret og peker på bilder av Reinebringen. Vi forklarer dem at turen er lovlig, men vi advarer mot den og sier at de går på eget ansvar, forteller Solheim Johansen.

(artikkelen fortsetter under)

Turen opp til Reinebringen er en risikoløype

Flere tusen velger å klatre opp denne turstien i måneden. Dette til tross for at turen regnes som en av de farligste i Lofoten. Personene på bildet, Audun Inge Rasmussen og Bjørn Egil Hansen, er blant fagpersonene som har bidratt i arbeidet for å se på tilrettelegging av turstien.

Foto: Karianne Steen

– Tilrettelegging er nødvendig

Lofoten Friluftsråd søker om tilskudd fra Miljødirektoratet til et forprosjekt for sikring av den løse stien.

– Vi har sendt inn prosjektskisse til Miljødirektoratet. Signalene er at vi kommer innenfor en ordning som går under verdiskapningsmidler. Det er for tidlig å si om vi får midler, men signalene er gode.

Hvis midler vil bli gitt ønsker friluftsrådet å tilrettelegge stien slik at det vil være trygt å besøke fjellet.

– Riktig tilrettelegging kan bli en attraksjon i seg selv. Slik at hvis det gjøres rett vil dette være verdifullt for hele Moskenes, sier Steen.

Før stien er i orden anbefaler friluftsrådet folk å velge seg andre og tryggere turmål.

Reinebringen