Hopp til innhold

Dårligste rekefisket på 10 år: – Nå blir det vanskelig å få tak i ferske reker

I sommer kan det bli vanskelig å få tak i reker. – I år må jeg bruke to døgn for å fiske det samme som jeg gjorde på fem timer før, sier fisker.

Rekeselger Markus Olaussen gir reker til en kunde på havna i Bodø

Rekesalg på kaia i Bodø.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Siden 1978 har Geir Edvardsen fisket etter reker på Helgeland. Da han startet var de mellom 15 og 20 båter som dro ut fra havna i Sandnessjøen. Nå er det knapt noen igjen.

– Før i tiden var det trålere overalt. Etter en liten nedgang på 1990-tallet, gikk det bare en vei: Oppover. Toppen var vel i 2008-09, mimres Edvardsen.

Men så har det snudd. Den erfarne fiskeren beskriver nedgangen de siste årene som dramatisk. Båt etter båt har forsvunnet. I dag eier han en rekebåt i Mosjøen, og der er han den eneste.

Fjoråret var ille, og i år er det verre. Nå må jeg jobbe i nærmere to døgn i strekk for å få det samme som jeg fisket på fem timer i 2009.

Geir Edvardsen

Bekymret

Tor Edgar Ripman, som er markedssjef for skalldyr i Norges Råfisklag, bekrefter inntrykket: 2016 har så langt bydd på det dårligste rekefisket på minst 10 år.

– Nedgangen i kystrekefisket er på nesten 40 prosent, målt fra årsskiftet og fram til begynnelsen av juni. For perioden snakker vi om en nedgang fra 300 tonn i fjor til i underkant av 200 tonn i år. Det er mange år siden vi har opplevd et så dårlig fiske, og er helt klart bekymringsfullt.

For oss i nord som er glad i ferske reker i sommersola, er dette dårlige nyheter. Fiskere og utsalgssteder må trolig øke prisene, for å kompensere for tapte inntekter.

Dette påvirker tilgangen på de ferske kokte skallrekene som man ønsker å kose seg med på denne tiden av året. Jeg tipper det blir vanskelig å få tak i reker nå, spesielt rundt helgene, hvor etterspørselen er størst.

Reker på kaia i Bodø

Nordmenn er glad i ferske reker. Men i nord går konsumentene en usikker fremtid i møte.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Mindre fiskere

Lipman mener det er et sammensatt årsaksforhold. I starten av sesongen i vinter hadde man for eksempel en situasjon hvor noen rekefelt var stengt som følge av mye torskeyngel.

Det var også problemer med mye maneter som vanskeliggjorde fiske med trål, forklarer markedssjefen.

– Senere har man hatt dårligere fangstrate enn forventet. Mange fiskere har rett og slett latt være å gå på rekefiske i april/mai, når den beste sesongen her i nord starter.

Har gitt opp

I sør er det derimot motsatt. Der opplever man et betydelig bedre fiske, noe som totalt sett gir en økning i norsk kystrekefiske fra 7000 tonn i 2015 til mellom 10 og 11.000 tonn i 2016.

Det er imidlertid en mager trøst for rekefiskerne i nord. Levi Vollan (25) i Gildeskål er én av dem som har gitt opp etter det han beskriver som en elending sesong i fjor.

– Jeg har flere kompiser som fisker nå, og de alle forteller det samme. Det har blitt håpløst å leve av dette.