Hopp til innhold

Bjørn Dæhlie flytter til Norges svar på Monaco for å spare skatt: – Et prøveprosjekt på ett år

Langrennslegenden og forretningsmannen Bjørn Dæhlie melder flytting til Bø i Vesterålen, som har redusert formuesskatten for innbyggerne. Ordføreren jubler.

Bjørn Dæhlie

Bjørn Dæhlie flytter til Bø i Vesterålen.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Det bekrefter Dæhlie i en uttalelse sendt til NTB tirsdag.

Mandag skrev Vesterålen Online at den tidligere langrennskongen hadde kjøpt seg hus i Bø. 53-åringen skal angivelig ha betalt 1,2 millioner kroner for boligen han har sikret seg.

Nå bekrefter Dæhlie at han melder flytting.

«For oss blir dette et prøveprosjekt på ett år, om det lar seg gjøre å bo i Bø og pendle til Østlandet», skriver den tidligere langrennsprofilen.

Bø har fått mye oppmerksomhet for å ha redusert formuesskatten med en halv prosent fra nyttår. Dæhlie vedgår at den beslutningen har medvirket til hans beslutning om å flytte nordover.

«Ja, vi melder flytting på grunn av kommunens holdning til formuesskatt», skriver han i brevet som er sendt NTB tirsdag.

Vil investere lokalt

53-åringen understreker at han, både som privatperson og gjennom sine selskaper, over mange år har betalt betydelige summer i skatt. Det mener han også er helt riktig å gjøre. Videre skriver Dæhlie at han er en tilhenger av det norske skattesystemet, som han oppfatter som godt og rettferdig, men at formuesskatten utgjør et klart unntak.

Den tidligere langrennskongen støtter derfor Bø-ordfører Sture Pedersens grep rundt formuesskatten.

Som følge av flyttingen varsler Dæhlie at han vil bruke pengene han nå sparer i formuesskatt på «lønnsomme investeringer i regionen eller lokalt i Bø».

Dæhlie hevder at han årlig tar ut mellom seks og 8 millioner fra selskapet Sisa Invest AS for å betale formuesskatten.

Sunday Times

INTERNASJONAL OPPSIKT: Også Storbritannias eldste avis, The Sunday Times, har skrevet om skattekuttet i Bø.

Foto: Skjermdump Sunday Times

– Skatten betales fra privat hånd, slik at beløpet er beskattet flere ganger, først i selskapet, så som utbytte, før formuesskatten betales. For et selskap som Sisa Invest AS er dette krevende, fordi formuesskatten betales uavhengig av selskapets resultater. Privat har jeg ikke midler til å betale formuesskatten, så jeg er avhengig av å tappe selskapet med beløp som ofte tilsvarer selskapets overskudd, skriver langrennslegenden.

Vurderer permanent flytting

53-åringen har tjent gode penger etter at idrettskarrieren var over. Nå skal han pendle til Østlandet for å følge opp eiendomsprosjektene han er involvert i der.

Dæhlie skriver også at han ser fram til å utnytte mulighetene Vesterålen gir til å dyrke fritidsinteressene jakt og fiske.

Hovden i Bø i Vesterålen

Dæhlie ser fram til å utnytte mulighetene Vesterålen gir til å dyrke fritidsinteressene jakt og fiske.

Foto: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet

Han åpner for at familien bosetter seg i Bø permanent dersom løsningen fungerer godt det neste året. Skulle det motsatte bli utfallet, ser han for seg å bruke de nyinnkjøpte huset som feriebolig.

Ordføreren jubler

Bø-ordfører Sture Pedersen (H) er fornøyd med sin nye innbygger.

Sture Pedersen

– Dette er jeg selvsagt veldig glad for. Bjørn Dæhlie er et godt eksempel på at vi lykkes med vår strategi, som handler om å kunne skape nye arbeidsplasser i kommunen.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Han forteller at han har hatt kontakt med Dæhlie i lang tid. Dæhlie og kona Vilde har også vært på besøk i Bøe for en måneds tid siden.

Hva slags arbeidsplasser skal Bjørn Dæhlie skape ved å flytte til Bø?

– Jeg ser for meg at han vil satse innen turisme og opplevelser her i kommunen.

Men det var en enkel bolig han kjøpte?

– Han er en jordnær og flott type. Han skal pusse opp boligen og det blir nok et flott hus for han.

Vil pendle i sjøfly

Dæhlie uttaler at han skal forsøke å pendle fra Vesterålen.

Ordføreren er bekymret for det begrensede flytilbudet. Men håper Dæhlie har en løsning i ermet.

– Jeg mener det er ei fornuftig tilnærming at han skal teste dette ut i ett år. Så får jeg bygge en flyplass til han eventuelt.

– Bygge en flyplass?

– Ja, det er ingen spøk. For eksempel kan det være aktuelt å etablere et landingsområde for sjøfly. Det er en forholdsvis enkel sak.