Da ambulansen kjørte utrykning, la bilen seg på hjul etter

– Direkte straffbart, sier politiførstebetjent Tom Johansen om hendelsen som fant sted i Bodø onsdag morgen. Her forteller politiet om hvordan man bør og ikke bør oppføre seg når man ser blålys i bakspeilet.

Trafikk på Riksveg 80 i Bodø

Hendelsen onsdag skjedde under utrykning til Tverlandet i Bodø. Her fra riksvei 80.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Hendelsen med bilen som fulgte etter et utrykningskjøretøy, skjedde like før klokken syv. Politiførstebetjent og trafikkoordinator Tom Johansen slår fast at det er direkte straffbart å legge seg på hjul etter et utrykningskjøretøy.

– Det er kun utrykningskjøretøy som har lov til å fravike trafikkreglene. Bilister og andre må være klar over at det er en årsak til at et utrykningskjøretøy skal frem. Det kan handle om å redde liv, sier Johansen.

Han har selv erfaring med farlige situasjoner som har oppstått fordi andre langs veien ikke har vært tilstrekkelig OBS.

– Det kan være trangt i gatene, og en del myke trafikanter har også på seg headset og slike ting. I disse Pokémontider kan det være farlig. Barn spesielt kan gjøre irrasjonelle ting, og plutselig løpe over veien. Førere av utrykningskjøretøy må være oppmerksomme på dette.

Sjåførene er godt skolert

Også operasjonsleder Elisabeth Eide ved Nordland politidistrikt forteller at farlige situasjoner kan oppstå fordi folk langs veien ikke følger godt nok med.

– Vi har det vi på fagspråket kaller «toerbiler». Det vil si når to biler kjører etter hverandre. Den første oppdager utrykningskjøretøyet, og senker farten. Den bak har ikke oppdaget kjøretøyet, lurer på hvorfor bilen foran senker farten og prøver å kjøre forbi. Da kan en farlig situasjon oppstå, sier Eide.

Hun understreker imidlertid at de som kjører utrykning er godt skolert til å lese trafikkbildet, og ikke selv forårsake trafikkfarlige situasjoner.

Dette bør du gjøre

På en tid av året da trafikken langs norske veier er stor, kommer Eide med noen velmente råd:

– Det man bør gjøre, er å senke farten idet man oppdager et utrykningskjøretøy i speilet. På den måten vet føreren av utrykningskjøretøy at man er sett.

– Tenk også på egen sikkerhet. Ikke legg deg for langt ut til siden og ikke stopp før en bakketopp, midt i eller før en sving. Hold heller farten gjennom svingen, og stopp slik at en forbikjøring kan gjøres på en trygg måte.

Sjelden hendelse

Og bilen som la på hjul etter en ambulanse i morges? Den har politiet fortsatt ikke funnet, forteller Eide.

– Det er heldigvis en ganske sjelden hendelse. Folk flest er flinke til å vise hensyn, avslutter hun.