Hopp til innhold

Brukte fem timer på å rykke ut etter ubåt-alarm

En mulig ubåt ble lørdag observert av en norsk fiskeskøyte like utenfor Bodø. Forsvaret sendte ut et P3 Orionfly for å undersøke, men det tok hele fem timer før flyet var på plass.

P3 Orion

Et Orion P-3N fra Luftforsvarets 333-skvadron flyr over havet. Det tok hele fem timer fra alarmen gikk til flyet var på plass for å undersøke den mulige ubåtobservasjonen lørdag.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Fiskeskøyten meldte lørdag forrige uke om en nestenkollisjon med det som kunne være en ubåt ved Givær i Vestfjorden, skriver nettsiden AldriMer.no. Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) hadde ikke kjennskap til hverken egne eller andre ubåter i området, og scramblet derfor det maritime overvåkningsflyet P3 Orion.

Det skal ha tatt nesten fem timer før flyet startet søk i området, og mannskapet måtte ifølge Aldrimer bare anta hvilken retning ubåten kunne ha dratt.

Brynjar Stordal, presse- og informasjonsoffiser, Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Brynjar Stordal, presse- og informasjonsoffiser, Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

– Orionflyene står per i dag ikke på beredskap, og derfor tok det såpass lang tid med å få mannskap og fly klargjort for å gjennomføre søket. Det var dette vi fikk til denne gangen, svarer informasjonsoffiser Brynjar Stordal ved FOH.

Forsvaret mener de har god kontroll på bevegelser langs norskekysten, men valgte likevel å sende ut et fly for å kontrollere observasjonen.

– Observasjonen er sannsynlig nok til at vi valgte å bruke såpass ressurser som en Orion er, for å finne ut av det. Vi går alltid grundig inn i slike observasjoner fra sivile der vi ser at vi ikke har egne ressurser i området, sier Stordal.

Krenkelse av territorialfarvann

FOH forteller at de ikke kunne bekrefte observasjonen og avsluttet etter hvert søket uten funn. Skulle det ha vært en ubåt i området bekrefter Stordal at det ville være en krenkelse av norsk territorium.

– Det skal ikke være fremmede ubåter i dette området. Dersom det er ubåter fra andre nasjoner så skal de ha en klarering for å komme inn i norsk farvann, så dette vil være en krenkelse av norsk territorialfarvann.

– Ifølge AldriMer antar dere at dette dreier seg om en russisk ubåt?

– De spekulasjonene får stå for AldriMer sin regning, svarer Stordal.

ubåtobservasjon