NRK Meny

Brukte fem timer på å rykke ut etter ubåt-alarm

En mulig ubåt ble lørdag observert av en norsk fiskeskøyte like utenfor Bodø. Forsvaret sendte ut et P3 Orionfly for å undersøke, men det tok hele fem timer før flyet var på plass.

P3 Orion

Et Orion P-3N fra Luftforsvarets 333-skvadron flyr over havet. Det tok hele fem timer fra alarmen gikk til flyet var på plass for å undersøke den mulige ubåtobservasjonen lørdag.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Fiskeskøyten meldte lørdag forrige uke om en nestenkollisjon med det som kunne være en ubåt ved Givær i Vestfjorden, skriver nettsiden AldriMer.no. Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) hadde ikke kjennskap til hverken egne eller andre ubåter i området, og scramblet derfor det maritime overvåkningsflyet P3 Orion.

Det skal ha tatt nesten fem timer før flyet startet søk i området, og mannskapet måtte ifølge Aldrimer bare anta hvilken retning ubåten kunne ha dratt.

Brynjar Stordal, presse- og informasjonsoffiser, Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Brynjar Stordal, presse- og informasjonsoffiser, Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

– Orionflyene står per i dag ikke på beredskap, og derfor tok det såpass lang tid med å få mannskap og fly klargjort for å gjennomføre søket. Det var dette vi fikk til denne gangen, svarer informasjonsoffiser Brynjar Stordal ved FOH.

Forsvaret mener de har god kontroll på bevegelser langs norskekysten, men valgte likevel å sende ut et fly for å kontrollere observasjonen.

– Observasjonen er sannsynlig nok til at vi valgte å bruke såpass ressurser som en Orion er, for å finne ut av det. Vi går alltid grundig inn i slike observasjoner fra sivile der vi ser at vi ikke har egne ressurser i området, sier Stordal.

Krenkelse av territorialfarvann

FOH forteller at de ikke kunne bekrefte observasjonen og avsluttet etter hvert søket uten funn. Skulle det ha vært en ubåt i området bekrefter Stordal at det ville være en krenkelse av norsk territorium.

– Det skal ikke være fremmede ubåter i dette området. Dersom det er ubåter fra andre nasjoner så skal de ha en klarering for å komme inn i norsk farvann, så dette vil være en krenkelse av norsk territorialfarvann.

– Ifølge AldriMer antar dere at dette dreier seg om en russisk ubåt?

– De spekulasjonene får stå for AldriMer sin regning, svarer Stordal.

Laster kart, vennligst vent...

Observasjonen skal ha vært i området Gievær, bare noen få nautiske mil vest for Bodø.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Se hvordan fluefiske ser ut fra lufta. Bildene er tatt utenfor Bodø.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.