Hopp til innhold

Boligmangel i distriktene: Vurderer å bygge brakkerigg for å gi arbeiderne et sted å bo

Omtrent to av tre bedrifter i distriktet sliter med å rekruttere folk. En av de største utfordringene er mangel på boliger. Både regjeringen og opposisjonspartiene har forslag til hvordan vi kan løse problemet.

Værøy i Lofoten.

FÅ BOLIGER: I Værøy kommune er boligmarkedet begrenset. Det får konsekvenser for de lokale bedriftene.

Foto: Ole-Fredrik Lambertsen/NRK

– Du får ikke tak i arbeidsfolk uten at det er boliger tilgjengelig. Nesten tre av fire ansatte hos oss er ikke fra Værøy i utgangspunktet, så det er klart at det er ei stor utfordring vi må løse, sier Arne Mathisen, daglig leder i fiskebedriften Lofoten Viking i Værøy kommune.

Arne Mathisen er daglig leder i Lofoten Viking på Værøy i Lofoten, der de produkserer både tørrfisk, pelagisk og hvit fisk.

VANSKELIG Å FÅ LÅN: Arne Mathisen i Lofoten Viking forteller at flere av hans ansatte sliter med å få lån i distriktene.

Foto: Ole-Fredrik Lambertsen/NRK

I mange distriktskommuner kan det gå flere år mellom hver gang det blir bygd nye boliger. Værøy i Nordland er en slik kommune.

Konsekvensen er at folk ikke flytter til kommunen. Og dermed går de lokale bedriftene glipp av arbeidere.

En undersøkelse viser at hver fjerde bedrift i distriktet som sliter med rekrutteringen mener boligmangel er en viktig årsak til utfordringene.

Arne Mathisen i Lofoten Viking forteller at de prøver å gjøre noe med utfordringen.

– Vi har kjøpt noen boliger som er restaurert, som vi leier ut. I tillegg leier vi på leiemarkedet. Og vi vurderer å bygge en brakkerigg, sier han.

Regjeringen er bekymret for lite boligbygging

– Gode boliger er svært viktig for å få folk til å bo i kommunen. Vi tilbringer ganske mange timer i løpet av året i husene i denne landsdelen. Så det at folk har en god bolig er absolutt av betydning, sier ordfører i Værøy, Susan Berg Kristiansen (Værøylista).

Hun mener situasjonen kunne vært annerledes dersom Husbanken, statens egen bank, hadde lempet på kravene til egenkapital for å få boligbygging i distriktene.

– Nå har det vært motsatt. Har man ønsket å bygge i distriktene, så har kravet til egenkapital vært høyere enn om man vil bygge i by, sier hun.

Ordfører Susan Berg Kristiansen i Værøy kommune.

FLERE ÅRSAKER: Ordfører i Værøy Susan Berg Kristiansen innrømmer at kommunen har manglet en boligplan. – Vi må ha det for å kunne legge til rette for boligbygging. Også vet jeg at det har vært vanskelig å få lån når unge har ønsket å bygge ny bolig, så det kan være en av årsakene.

Foto: Ole-Fredrik Lambertsen/NRK

Også Regjeringen er bekymret for utviklingen. Like etter nyttår ba de Husbanken om å gjøre tilbudet sitt bedre kjent.

– Husbanken er mulighet til å gi utvidede kreditter i Distrikts-Norge, når det private bankvesenet ikke stiller opp. Den ordninga er altfor lite brukt og den er altfor lite kjent, sier statssekretær Raymond Robertsen (H).

Han mener det er viktig å legge til rette for at vanlige familier med vanlige inntekter, som kan betjene bokostnader, bør kunne benytte seg av tilbudet.

Vedum: – Staten må stille opp

Arbeiderpartiet og Senterpartiet synes også det er på høy tid å få fart på boligbygginga i distriktet.

Partileder i Sp, Trygve Slagsvold Vedum, mener det er mye som kan gjøres for å endre utviklingen.

– Vi må få på plass ordninger som gjør at vi staten dekker noe av risikoen boligkjøpere tar med å bygge eller kjøpe bolig i distriktet. Dersom man kjøper i distriktet, men velger å selge etter noen år, skal man ikke sitte med en stor regning, sier han.

– Vi trenger at folk bor i distriktene og da må staten stille mer opp. Det gjorde vi faktisk før.

Vedum mener også at det ikke må stilles samme krav for bygging i distriktet som i større byer.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre stiller for første gang til felles intervju om sitt prosjekt for Norge.

ENIGE: Både Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) er enige i at det må bygges flere boliger i distriktene.

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

– Det er en del som ønsker å bosette seg utenfor bysentrum. Kanskje fordi de ønsker mer areal og litt større tomter. Det må bli mindre strengt å bruke større areal til boliger på mindre plasser, mener han.

Sjekk din kommune - andel nye boliger de siste 20 årene

Her er kommunene med høyest andel boliger bygd de siste 20 årene

Tabell en av en
KommuneArbeidsledighet i prosent
Ullensaker49 %
Svalbard og Jan Mayen47 %
Time41 %
Sola39 %
Klepp38 %