NRK Meny
Normal

Kirkens Bymisjon føler seg utnyttet av kommunen etter overdosevedtak

Da Bodø kommune sa nei til et eget overdoseteam, sto det i sakspapirene at Kirkens Bymisjon hadde deltatt i en arbeidsgruppe som konkluderte med at dagens rustilbud var godt nok. – Stemmer ikke, svarer Kirkens Bymisjon.

Ola Smeplass

- Overdosedødsfall er et stort problem. Jeg etterlyser mer engasjement og oppmerksomhet, sier Ola Smeplass i Kirkens Bymisjon.

Foto: kari skeie / nrk

– Det ser ut som vi blir tatt til inntekt for noe vi ikke har vært med på, sier Ola Smeplass i Kirkens Bymisjon i Bodø.

Sist uke sa bystyret nei til å opprette et eget overdoseteam i Bodø. Politikerne fulgte anbefalingen fra administrasjonen der en arbeidsgruppe blant annet slo fast at Bodø kommune har et godt tilbud til rusmiddelavhengige. I sakspapirene kommer det fram at Kirkens Bymisjon var representert i arbeidsgruppa.

– Vi har vært på møte med kommunen, men vi har aldri vært med i ei arbeidsgruppe. Det bestrider vi. Dermed kan vi ikke gå god for konklusjonen, sier Smeplass.

Han mener kommunen har framstilt tilbudet til rusavhengige bedre enn det i virkeligheten er. I sakspapirene står det at blant annet at Kirkens Bymisjon har tilsammen en hel sykepleierstilling rettet mot rusavhengige. Ifølge Smeplass er det snakk om halvparten.

– Det her er ikke noe man tar nok på alvor. Når konklusjonen blir hva man ikke skal gjøre, isteden for hva man skal gjøre, så sier det noe om holdninger, sier Smeplass.

Monica Lillehaug og Morten Abel

Monica og Morten kjenner flere i rusmiljøet i Bodø som har tatt overdose. De er skuffa over at politikerne ikke ville opprette et eget overdoseteam. Det kunne ha fått antallet overdoser ned, tror de.

Foto: Kari skeie / nrk

Bodø kommune beklager

Kommunaldirektør for helse- og omsorg i Bodø kommune, Ingunn Lie Mosti, sier de tar rusavhengige på alvor.

– Jeg kan ikke annet enn å beklage. Dette vitner om at vi ikke har hatt god nok dialog rundt framveksten av denne saka. Jeg tenker at det nå er viktig at vi kommer i dialog med bymisjonen.

Ingunn Lie Mosti, kommunaldirektør helse og sosial i Bodø

Kommunaldirektør for helse- og omsorg i Bodø kommune, Ingunn Lie Mosti, sier de skal invitere Kirkens Bymisjon med på arbeidet med å se på hvilke tiltak som kan settes inn for å hindre overdosedødsfall.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Tidligere i år bestemte politikerne i Bodø at kommunen skulle utrede behovet for et eget overdoseteam etter modell av Trondheim kommune. Siden 2009 har 18 personer dødd av overdose i Bodø. Sist helg gikk det bra da fire havna på sykehus etter overdose av et ukjent systetisk stoff.

Skal vurdere tiltak for å hindre overdoser

Mosti sier de skal vurdere hvilke tiltak Bodø kommune skal sette i verk for å hindre overdoser. Det er det rom for innenfor dagens rusomsorg, sier hun.

Monica Lillehaug har vært i rusmiljøet i mange år. Hun er skremt etter overdosene sist helg.

– Noe må gjøres. Det er ikke bra nok. Hadde det vært bra nok, hadde ikke folk ligget på sykehus i overdose.