Hopp til innhold

Ber politikerne lære av Trondheim

Fagleder i Helse- og overdoseteamet i Trondheim, Jan Erik Skjølås, synes det er rart at politikerne ikke prioriterer overdoseteam.

Vellykket tilbud i Trondheim

Fagleder i Helse- og overdoseteamet i Trondheim, Jan Erik Skjølås håper politikerne vil satse på flere overdoseteam.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Rundt 260 mennesker må hvert år gi tapt for rusen i Norge og i dag ble verdens overdosedag markert i 19 norske byer. I Trondheim ble det holdt appeller ved Vår Frue kirke, og Jan Erik Skjølås var tydelig i sin tale.

– Vi har ingen flere å miste, sa han.

Styrker tilbudet, men ingen overdoseteam

Regjeringen og samarbeidspartiene KrF og Venstre vil bruke 2,4 milliarder kroner til å styrke tilbudet for rusavhengige frem mot 2020. Det meste av pengene vil gå til boliger og helsehjelp, og Skjølås synes det er bra at så mye penger kommer på bordet. Likevel synes han det er merkelig at det ikke satses på overdoseteam.

– Overdoseteam er ikke nevnt med ett eneste ord i denne sammenhengen og det synes jeg er merkelig. I Trondheim kommune har hatt det siden 2001 og vi har hatt kjempegode resultater, sier Skjølås til NRK.

Tomme sko

Tomme sko ble brukt for å minnes de som har dødd i overdose og markere verdens overdosedag.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

I juli hadde Trondheim hele 19 overdoser. Det er en dobling fra i fjor. Årsaken er at det har vært store mengder illegale beroligende medisiner på gaten i Trondheim, mener Skjølås. Overdoseteamet i Trondheim beskrives som et lavterskeltilbud hvor sykepleiere oppsøker de som trenger hjelp på gaten. De vurderer helsetilstanden til rusmisbrukerne og iverksetter tiltak der og da.

– Dette handler rett og slett om å holde folk i live. Vi kan dette og vi har lang erfaring. Trondheim kommune er interessert i å dele sin kunnskap og nå må politikerne få opp øynene for det vi gjør her, sier Skjølås til NRK.

Størst behov for oppfølging

Skjølås møter rusmisbrukere på gaten i Trondheim hver eneste dag. Det er størst behov for et sted å bo, oppfølging og ettervern sier Skjølås.

– Det er liten vits i å bruke mye penger på behandling hvis det ikke er noen der til å møte deg etterpå. Alt handler om å høre på brukerne selv, og høre hva de trenger, sier Skjølås til NRK.

Han synes politikerne har veldig mye fokus på det som skjer i Oslo og nå mener han de må se utover i landet.

– Krever mot å være åpen

Mestringsveileder

Reidun Ramberg mener det er viktig at det rettes fokus mot rusforebyggende arbeid og behandling av dem som allerede er rusavhengig.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Reidun Ramberg, mestringsveileder hos Klinikk for rus og avhengighetsmedisin, er glad for at overdosedagen ble brukt til å snakke om det viktige temaet. Hun håper at folk vil benytte anledningen til å ta tak i problemene sine.

– Det er dessverre veldig mye skyld og skam forbundet med det å være pårørende til en rusmiddelavhengig. Det krever litt mot å være åpen om situasjonen sin, sier Ramberg til NRK.