NRK Meny
Normal

Kirkens Bymisjon er bekymret for rusomsorgen

Siden 2009 har minst 18 personer mistet livet som følge av overdose i Bodø. Kirkens Bymisjon er bekymret og etterlyser tiltak. – Ettervernet har vært for svakt i lang tid, mener varaordføreren.

Narkotika

Overdosedødsfallene i Bodø bekymrer Kirkens Bymisjon. De mener mer må gjøres, men at de har begrensede ressurser. Politikerne i Bodø utreder nå blant annet om det skal opprettes et overdoseteam.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

Bymisjonen er bekymret over overdosedødsfallene. Tall fra folkehelseinstituttet viser at det har vært en jevn økning i overdosedødsfall fra 2008, og rusmiljøet blir ikke mindre. Siden 2009 har minst 18 personer dødd av overdose i Bodø.

Monica Nilsen

Monica Nilsen i Kirkens Bymisjon mener det er et behov for å finne ut hvorfor det er så mange overdoser.

Foto: Gisle Forland / NRK

Bymisjonen gir jobb til over 60 personer fra det lokale rusmiljøet. Det er et viktig tilbud for mange, men virksomhetsleder for Bymisjonen, Monica Nilsen, sier at de har begrensede ressurser, og mer må gjøres.

Overlatt til seg selv

​– Det er et behov for å finne ut hvorfor det er så mange overdoser, og vi har ikke ressurser til å drive oppsøkende virksomhet, forteller hun.

Etter arbeidsdagen er mange av de som er innom Bymisjonen på dagtid overlatt til seg selv, og det er ikke lenge siden sist de mistet en kollega.

– Mange av oss går uten boliger, og vi har ikke noe tilbud, hverken det ene eller det andre, forteller Bernt, som er en av de som benytter seg av tilbudet om jobb fra Bymisjonen.

Bodø kommune vurderer nå flere nye tiltak. Blant annet utreder de om det skal opprettes et overdoseteam som kan rykke ut til personer i rusmiljøet på kort varsel.

Jobb- og boliggaranti

Et annet viktig tiltak er å få på plass en jobb og boliggaranti for de som kommer tilbake fra avrusningsopphold.

Synne Bjørbæk

Varaordfører i Bodø, Synne Bjørbæk, varsler at de skal sørge for flere plasser i rusomsorgen. – Ettervernet har vært for svakt i Bodø i lang tid.

Foto: Gisle Forland / NRK

– Det vi har sett til nå er at mange kommer tilbake til Bodø og står på bar bakke. Da er veien ganske kort tilbake til rusmiljøet, forteller varaordfører i Bodø, Synne Bjørbæk (Rødt).

Kommunen har derfor fått gjennom 16 flere plasser i rusomsorgen og håper på full drift av de nye rusboligene i Hålogalandsgate 131 i løpet av juni, slik at flere skal få tak over hodet.

– Ettervernet har vært for svakt i Bodø i lang tid. Rehabilitering og ettervern, sammen med forebygging er viktig. Det er mer lønnsomt for Bodø kommune å ansatte ekstra folk i kommunen, enn å la mennesker gå rundt uten å ha noe å gjøre, og uten å få ønsket effekt av rehabiliteringa, mener Bjørbæk.

Viktig med jobb

Arne Egil

Arne Egil setter stor pris på muligheten til å få jobbe hos Bymisjonen. – Jeg kommer ikke på noen plasser som hadde vært bedre for meg personlig.

Foto: Gisle Forland / NRK

De som er innom og får jobb hos Bymisjonen i Bodø er ikke i tvil om at det å ha et arbeid å gjøre er viktig for dem.

– Nå når jeg vokner hender det at jeg har et smil om kjeften. Jeg har noe å gå til. Jeg kommer ikke på noen plasser som hadde vært bedre for meg personlig, enn å jobbe på jobben her. Jeg prøver å gjøre det beste ut av livet, forteller Arne Egil.