Craig smiler etter at Bodø vil vrake nasjonale smittevernregler

Bodø krever at kommuner med lite smitte bør slippe unna nasjonale koronatiltak. Det vil være som musikk i ørene til Craig Alibone i Bodø.

Craig Alibone, eier for Craig Alibone Pâtisserie & Champagneria

Craig Alibone, eier av Craig Alibone Pâtisserie & Champagneria, håper Bodø kommune får lov til å løfte på reglene om skjenkestopp i kommunen.

Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Det er klart at å hindre oss å selge alkoholinnholdig drikke påvirker salget stort. Januar i seg selv er en vanskelig måned, så at dette kommer i tillegg er ekstremt tøft.

Det sier Craig Alibone, eier av sitt Champagneria i Torvgata, i Bodø.

Siden nyttår førte nasjonale regler til skjenkestopp over hele landet.

Men nå vil Bodø ta ansvar for egen befolkning. NTB meldte tidligere onsdag, at kommunen krever unntak for nasjonale tiltak, grunnet lave smittetall.

De mener at de er selv bedre rustet til å gjøre tiltak i Bodø enn regjeringen.

– Det bør være rom for lokale tilpasninger. Et eksempel på dette er den nasjonale skjenkestoppen som for Bodøs del anses unødig streng med bakgrunn i at smittesituasjonen i Bodø over tid har vært oversiktlig, skriver ordføreren Ida Pinnerød (Ap) og rådmann Rolf Kåre Jensen.

Det får Alibone til å smile.

– Selv om jeg respekterer det myndighetene gjør, så syns jeg situasjonen er urettferdig, med tanke på at Bodø ikke er i nærheten av Oslos smittetall. Det hadde vært bedre om det var lokale tiltak.

Rådhuset i Bodø

Rådhuset i Bodø, onsdag denne uken.

Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK

Lite smitte

Nordland er per nå fylket med minst smitte per 1000 innbyggere. Bodø kommune har hatt 198 registrerte tilfeller hos sine rundt 50.000 innbyggere siden mars i fjor.

På det grunnlaget ber ordfører Ida Pinnerød og rådmann Rolf Kåre Jenssen, regjeringen om å gi dem tilbake kontrollen over egen kommune.

I brevet de har sendt, blant annet til Statsministerens kontor, står det at de nasjonale reglene rammer næringslivet i steder med lite smitte, unødvendig hardt.

Ordfører Ida Pinnerød sier til NRK at selv om de respekterer regjeringens tiltak, ber de nå om at lokale krefter kan ta vurderingen selv.

Ordfører i Bodø, Ida Pinnerød

Ordfører i Bodø, Ida Pinnerød (Ap).

Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK

– Nå må jeg først si at vi slutter opp om nasjonale tiltak, men samtidig ser vi at de rammer veldig skjevt. Det som fungerer i Oslo sentrum, er ikke nødvendigvis det som fungerer på Kjerringøy eller i Bodø for den saks skyld. Smittevernlovgivningen er egentlig lagt til kommunene fordi vi er tett på og vet hva som fungerer.

– Men kan dette virke forvirrende for folk?

– Vi har stor forståelse at forskjellige regler kan forvirre folk. Men når det gjelder regler som er så inngripende, som gjør at folk kan miste jobben sin, da er det viktig å ta vurderingen på om det kan gjøres unntak for kommuner rundt om i landet.

Under pressekonferansen fikk helseminister Bent Høie (H) spørsmål om brevet fra Bodø kommune. Slik svarte han på direkten:

– Jeg vil svare det jeg har sagt tidligere, at disse talkene må vi vurdere. Men noe av den utfordringen som Helsedirektoratet har pekt på, er at vi i for stor grad vurdert tiltakene hver for seg. Det blir for enkelt å lette på tiltakene på de stedene som har hatt lite smitte. Da øker smitten igjen.

Håper på endring

Pressekonferansen til regjeringen.

I tillegg til å lempe på de nasjonale restriksjonene, ber kommunen staten om å kompensere bedrifter som er tvunget til å stenge, bedre.

Craig Alibone sier at han håper de får en mulighet til å få servere alkohol igjen.

Craig Alibone, eier for Craig Alibone Pâtisserie & Champagneria, inne i kafeen.

Inne på kafeen er det fremdeles kunder å spore, på grunn av salget av makroner, kaker og sjokolader. Champagne får derimot ikke champagneriaen servere.

Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK

– Nå kommer snart valentinsdagen og påsken, noe som er viktige for oss. Vi må spare penger, så vi har utsatt mye av planene våre inntil videre.

– Så du håper på endring i reglene nå?

– Vi er klare for å gå tilbake til å åpne på kvelden og servere alkohol. Vi har god plass mellom bordene, og klarer fint å følge smittevernreglene ordentlig, som vi har gjort hele tiden.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 17.01.2021
2 971
Smittede/uke
158
Innlagte
517
Døde
42 003
Vaksinerte