NRK Meny
Normal

– De spurte om jeg ville bli med inn på lugarene

Som eneste kvinnelige arbeidstaker opplevde Britt Elin Johansen trakassering mens hun jobbet om bord på en fiskebåt. – Man må ta hensyn hvis man vil ha flere jenter på sjøen, sier hun.

Britt Elin opplevde trakassering

OPPLEVGDE TRAKASSERING: Britt Elin Johansen mener fiskerinæringa må ta hensyn til kvinnelige arbeidstakere.

Foto: Jørn Mikael Hagen / Fiskeribladet Fiskaren

– Det var veldig mye fysiske tendenser om bord i båten. Det var klapping på rumpa og spørsmål om å få ta på brystene mine. Det er ikke greit, sier Britt Elin Johansen til NRK.

Det er Fiskeribladet Fiskaren som i dagens papiravis forteller om 21-åringen som opplevde vanskelige arbeidsforhold om bord i en større båt med et mannskap på 10 personer. Som eneste kvinne om bord opplevde hun tilsnakk og fysiske tendenser hun beskriver som ubehagelig.

– Man måtte venne seg til det, og forsøke være «en av gutta». Det var ikke rom for feminitet. Det var mye snakk om kropp, og mannskapet spurte om jeg ville være med på lugarene. Jeg bestemte meg til slutt for å avslutte arbeidsforholdet, fortsetter Elin Johansen.

– Røyket hasj

I 2004 var det 296 kvinner med fiskeri som hovedyrke. I 2014 er tallet redusert til 232, ifølge tall fra Fiskeribladet Fiskaren.

Britt Elin Johansen mener fiskerinæringa må ta hensyn til kvinnelige arbeidere.

Det var mye roping og kjefting om at man ikke jobbet hardt nok.

Britt Elin Johansen

– Det ble ikke tatt hensyn til fysisk styrke. Det var mye roping og kjefting om at man ikke jobbet hardt nok. Man må ta hensyn hvis man vil ha flere jenter på sjøen. Menn er mer fysisk sterke, sier hun.

På den aktuelle båten var det dessuten et rusproblem.

– Der jeg var ble det røyket hasj og drukket alkohol når ledelsen ikke så på. Det gikk ut over deres evne til å arbeide. Dessuten følte jeg meg veldig utrygg med tanke på en eventuell nødsituasjon om bord.

Hun forteller om et sjøliv preget av kulturforskjeller.

– Det var spesielt de utenlandske som mente at kvinnene hørte hjemme på land, og som hadde et kvinnesyn som ikke de norske har. De har vært det største problemet.

– Kommer nok tilbake

Men til tross for en del ubehagelige opplevelser, ser hun ikke negativt på å vende tilbake på sjøen.

– Jeg trives veldig godt på havet. Det var bare synd de negative opplevelsene overskygget de positive. Jeg håper det rettes fokus på dette problemet, slik at man får bukt med det.

– Anbefaler du yrket til andre kvinner?

– Ja, det gjør jeg. Jeg stortrivdes, men nå kjente jeg at jeg trengte en pause. Jeg kommer nok tilbake igjen.

– Blir lei meg

Første nestleder i Norges Fiskarlag, Jonny Berfjord, synes det er trist å høre om slike tilfeller i fiskerinæringen.

Jeg blir veldig lei meg.

Jonny Berfjord / Norges Fiskarlag

– Jeg blir veldig lei meg, og håper virkelig at dette dreier seg om et enkelttilfelle.

Han understreker at han ikke kjenner forholdene på den konkrete båten, men sier at det generelt er få kvinnelige fiskere.

– Jeg opplever kvinnerekrutteringen i dag som større enn før. I de tilfeller der det oppstår utfordringer, er det gjerne på mindre båter. De større båtene har gjerne mer ordnede arbeidsforhold.

– Har du hørt om lignende tilfeller tidligere, som det Britt Elin Johnansen forteller om her?

– Nei, heldigvis ikke. Jeg opplever ikke dette som et større problem enn i andre områder av samfunnet, sier Berfjord.

– Kjenner seg ikke igjen

NRK har vært i kontakt med lederne i det aktuelle rederiet. De mener de tar hensyn til kvinnene om bord, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Til Fiskeribladet Fiskaren forteller imidlertid rederiet som har management og som står for driften av båten at de ikke kjenner seg igjen i historien.

– Vi har jenter med i dag på andre båter og vi har ikke fått slike tilbakemeldinger fra noen. Jenter er like verdsatt som mennene på båtene hos oss, og vi prøver å tilrettelegge for at de skal ha det bra om bord, slår rederiets representant fast.

De tror heller ikke at kulturforskjeller mellom norsk og utenlandsk mannskap utgjør et problem, og forteller at de er kjent med rusproblematikken, som de har nulltoleranse for.