Hopp til innhold

Cecilia får ikke jobb som fisker

Cecilia Bohman fra Værøy i Lofoten vil gjerne bli fisker, men hun får ikke jobb. – Det er sikkert noen som lurer på om jeg som kvinnfolk kan klare jobben, sier 37-åringen.

Cecilia Bohman

Cecilia Bohman håper å få jobb i drømmeyrke, men foreløpig har hun ikke fått napp. – De få som har ringt tilbake forteller at mannskapet ikke vil ha kvinnfolk om bord, eller at kvinnfolka på land ikke vil ha kvinnfolk på båten, sier hun.

Foto: Kim-Ole Kråkstad

Til tross for at fiskerinæringen sliter med rekrutteringen, får ikke 37 år gamle Cecilia Bohman hyre som mannskap på båt.

I dag skriver FiskeribladetFiskaren om trebarnsmoren på Værøy, som siden i mai har forsøkt å få seg jobb.

– Vil ikke ha kvinnfolk ombord

– Jeg har søkt på masse jobber og aldri fått noen respons. De få som har ringt tilbake forteller at mannskapet ikke vil ha kvinnfolk ombord, eller at kvinnfolka på land ikke vil ha kvinnfolk på båten, sier 37-åringen til nrk.no.

Bohman understreker at det ikke er noe i veien for at hun kan gjøre den samme jobben som alle andre ombord på en fiskeskøyte.

– Det er ikke noe fysisk i veien for det sånn sett. Jeg gjør den samme jobben som alle andre, men det er klart det sikkert er noen som lurer på om jeg kan klare jobben som kvinnfolk, forteller hun.

Cecilia Bohman

Cecilia Bohman jakter på drømmejobben.

Foto: Kim-Ole Kråkstad

I 2010 var det 254 kvinner i Norge som hadde fiske som hovedyrke. Av disse er storeparten over 40 år. Det samlede tallet av mannlige fiskere er i nærheten av 10 000.

Tror ikke det gjelder alle

– På en måte kan jeg forstå at det er sånn, for det er en steintøff jobb uten hverken normale arbeidstider eller arbeidsforhold. Man må være litt spesiell på en positiv måte, for å greie dette her. Det skal gå fort og da må du kunne stole på mannskapet, sier Bohman.

Hun presiserer også at hun ikke tror fordommene gjennomsyrer hele bransjen.

– Jeg føler ikke at det er sånn blant fiskerne generelt, for jeg har blitt godt mottatt de gangene jeg har vært om bord på båtene. Det er et veldig godt miljø og det er en av grunnene til at jeg vil jobbe innenfor denne bransjen. Jeg håper bare at jeg får jobb.

Tror praktiske årsaker er grunnen

Leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, tror det først og fremst er praktiske årsaker som er grunnen til at enkelte nøler med å gi kvinner jobb.

– Jeg vet jo ikke helt sikkert hvorfor det er sånn. Men jeg vil tro at det har noe med fasilitetene om bord på båtene å gjøre. På små båter har de ikke muligheten til å ha doble toaletter og dusjer, sier han til nrk.no.

Den forklaringen får Bohman til å riste på hodet.

– Jeg flira veldig av den kommentaren. Alle som har vært i en fiskebåt vet at fasilitetene er begrenset. Det er vel bare å trekke en kølapp og bruke doen når den er ledig.

Uansett mener Reidar Nilsen at kvinner er velkommen i bransjen.

– Vi trenger rekruttering til næringa, så jeg hvis kvinner ikke får jobb er det veldig synd, sier han.

– Det er fordommer

Fra Norsk Sjømannsforbunds side ser de ingen ting i veien for at kvinner kan jobbe på fiskere.

– Det er nok en del fordommer mot kvinnelige fiskere, men fakta er at det ikke er noe i veien for at også kvinner skal kunne jobbe i kystflåten, sier nestleder Johnny Hansen til Fiskeribladet.

Bringer kvinnfolk ulykke?

En annen og kanskje litt mer søkt forklaring på den manglende responsen på Bohmans søknader, kan være at det fra gammelt av heter at kvinner om bord i båtene bringer ulykke.

– Det finnes nok noen fortsatt i dag som mener det, men for det meste er det jo en spøk, tror jeg, sier 37-åringen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.