Hopp til innhold

Liss-Emma (20) er første kvinne i Nordland med fiskefagbrev

20 år gamle Liss-Emma Kildal Antonsen er Nordlands første kvinne med fagbrev i fiske og fangst. – Fiskeryrket er ikke bare for menn. Vi er faktisk i 2013, sier hun.

Liss-Emma, første kvinnlige fisker med fagbrev

– Fysisk så klarer vi faktisk dette yrket fint. Alt er en vanesak, uansett hvilket yrke man jobber innen, sier Liss-Emma Antonsen.

Foto: Kenneth Didriksen / Avisa Nordland

Liss-Emma Kildal Antonsen (20) fra Halsa i Meløy kommune har nettopp vært 1 måned ute på havet på båten «Selvåg Senior». Som Nordlands første kvinne med fagbrev i fiske og fangst kan man trygt si hun alltid har trivdes på havet.

– Pappa jobbet som maskinist og mamma på notbøteri. Mamma sa at jeg alltid var ute og rallet ved notene da jeg var yngre, forteller hun.

Antonsen forteller til Avisa Nordland at det var tilfeldigheter som gjorde at hun begynte å studere fiske og fangst på Meløy videregående skole. Men én ting vil hun understreke:

Fysikk ingen hindring

– Jeg ville ikke gjøre det samme som alle andre. Fiskeryrket er ikke bare for menn. Det er kanskje mannsdominert, men vi er faktisk i 2013.

Antonsen er opptatt av at til tross for at det er mange menn ute på havet, kan kvinner klare akkurat det de vil.

– Jeg ville gjerne sette et eksempel. Jeg har vært mye ute i distriktet og fortalt om linjen min for å gjøre folk oppmerksomme på at den eksisterer, sier Antonsen til NRK.no.

Hun mener det fysiske aspektet av jobbet også bør gå bra for kvinner.

– Fysisk så klarer vi faktisk dette yrket fint. Alt er en vanesak, uansett hvilket yrke man jobber innen. Om du jobber innen omsorgssektoren, med gamle eller syke, må du også regne med tunge løft. Dessuten, det meste er mekanisk ombord på båtene nå, forteller Antonsen.

Liss-Emma, første kvinne med fagbrev som fisker

Liss-Emma Antonsen baner vei for kvinner som vil inn i fiskeryrket.

Foto: Kenneth Didriksen / Avisa Nordland

– Hun hæler ikke å ta i fisk

For Antonsen er det viktig å jobbe på havet. Det er der hun trives, men ikke nødvendigvis som fisker. Hun skal nå forsøke å komme inn på Styrmannskolen til høsten.

– Noen blir redde så langt ute på havet. Det handler om hva du klarer og hva du tør. Familien min har støttet meg hele veien og vært glade for at jeg har funnet en retning jeg trives med, sier hun.

Selv om havet er rett for 20-åringen, er hun klar på at hun ikke deler interessen sin med alle.

– Jeg har en lillesøster, men hun liker nok litt andre ting enn meg. Jeg har sagt til henne at hun kan følge min retning hvis hun vil, men det er nok ikke så riktig for henne som det var for meg. Hun hæler ikke å ta i fisk, forteller en lattermild fisker Antonsen.

– Bra for næringa

Til tross for et mannsdominert yrke, er det flest kvinnelige fiskere i Nordland sammenliknet med resten av landet. Det var i alt 75 kvinner som var fiskere i Nordland i 2012.

Leder i Nordland Fylkes Fiskarlag, Steinar Jonassen, sier til Avisa Nordland at han håper flere kvinner vil gjøre samme valg som Antonsen.

– Det ville vært bra for næringen om flere kvinner valgte å gjøre som henne. Det er kjempebra at vi får flere kvinner inn i fiskeryrket, sier Jonassen til avisa.

Frihet

– Det er kanskje mest psykisk tøft at yrket er så mannsdominert. Det er ikke for alle å være en måned på og en måned hjemme for eksempel, forklarer Antonsen.

Hun kan fortelle om en arbeidstid utenom ni-til-fire-konseptet, men som for henne, og forhåpentligvis flere kvinner, vil kunne virke appellerende.

– En av fordelene med å jobbe på havet er mengden fritid du egentlig har. Du kan jo i teorien bruke annenhver måned på å reise rundt, besøke venner og ha det fint. For meg er det dessuten et avbrekk å være på havet, avslutter en fornøyd fisker Antonsen til NRK.no.