NRK Meny
Normal

Må reise hjem fra Egypt: – Trasig, men må være realistiske

Star Tour, Detur og Apollo henter 3.400 normenn hjem fra Egypt. – Trasig, men man må jo være realistisk, sier John Veines fra Sandnessjøen. Sammen med kona Oddrun ble han evakuert fra Aswan søndag morgen.

John Veines fra Sandnessjøen

BLE EVAKUERT: John Veines ble sammen med kona og 37 andre nordmenn evakuert fra Aswan til Hurghada søndag morgen.

Foto: Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sammen med 37 andre nordmenn fra Helgeland har han siden tirsdag feriert i Egypt.

Turen startet med en utflukt, som først tok dem til Luxor, før de mønstret på Nilcruise med kurs for Aswan.

– Da vi kom dit merket vi urolighetene. Politiet brukte tåregass mot demonstrantene, og båten vår måtte legge fra kai for at passasjerene skulle føle seg trygge. Da vi våknet søndag morgen lå det 150 cruiseskip midt i elva. Men vi følge aldri frykt, det sto vakter rundt overalt. Guidene fra Star Tour som var sammen med oss har gjort en kjempejobb med å gi oss informasjon, sier Veines.

Ble evakuert fra Aswan

Oddrun og John Veines i Sharm El Sheikh

I EGYPT: Oddrun og John Veines er nå i Hurghada, og venter på å få reise hjem tilNorge. Her fra et tidligere opphold i Sharm El Sheik.

Foto: Privat

I tillegg har helgelendingnene hatt tilgang både til CNN og Al Jazeera på båten. Søndag morgen ble det bestemt at turistene måtte evakueres fra Aswan.

– Vi fikk beskjed om å pakke bagasjen. Klokka 9.30 gikk vi ombord i en buss, som tok oss til flyplassen i Aswan. Klokka 01 var vi i Hurghada, forteller Veines.

Hotellet de bor på heter Solymar, Club Macadi og ligger en halv times kjøring sør for Hurghada.

– Vi hørte butikkene inne i byen ble stengt i dag. Heldigvis ligger hotellet veldig isolert til. Egypterne her sier det er lite trolig at urolighetene vil nå hit, forteller han.

Søndag ettermiddag fikk nordmennene en ny beskjed. Samtlige norske turister i Egypt skal evakueres, og sendes hjem til Norge så fort som mulig.

Kommer trolig hjem tirsdag

EGYPT-POLITICS-UNREST

PROTESTER: Demonstrasjoner og opptøyer gjør at de norske turoperatørene henter sine turister i Egypt hjem og kansellerer avgangene til landet.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

– Når vet vi ikke. Men vi blir nok her til tirsdag, sier han.

Han og kona sitter nå med litt blandete følelser.

– Reisen har vært planlagt i ett år, og vi hadde gledet oss til 14 dager i Egypt. Vi skulle besøkt Kongenens Dal og mange andre severdigheter. Men samtidig skal vi realistiske. At vi taper en uke ferie, er bare peanuts i forhold til hva folket i Egypt nå gjennomgår, sier Veines.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

De fleste med vanlig rutefly

– Vi tar sikte på å få de reisende hjem den kommende uken. De fleste vil komme seg hjem med ordnære flyavganger, men vi må også sette inn noen ekstrafly, opplyser informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour til NRK.no.

Etter at svensk og finsk UD i ettermiddag besluttet å evakuere alle sine lands borgere fra Egypt, forventer de største norske charterselskapene at norsk UD vil gi det samme reiserådet for nordmenn.

– Vi er i full gang med å planlegge informasjon ut til de reisende i den nærmeste tiden, og vi har planene klare for hvordan vi skal hente hjem de som er i Egypt. Det er bestemt at vi kansellerer samtlige flyginger til Egypt fram til 23. februar, informasjonssjef Helen Begby i Apollo.

Turoperatører ber reisende holde seg på hotellet

Turoperatøren Apollo har bedt sine reisende i Sharm-el-Sheik og de andre turiststedene i Egypt om å respektere portforbudet og holde seg inne på hotellområdet.

I en SMS fikk Apollos reisende beskjed søndag morgen om å forholde seg til portforbudet og holde seg innenfor hotellområdet fra 18.00 om ettermiddagen til neste morgen.

Lørdag ettermiddag gikk også Star Tour ut med beskjed til sine reisende i Hurghada om å holde seg på hotellet.

– Vi fikk meldinger om at folk hadde begynt å samle seg i sentrum av byen, og derfor anbefalte vi våre reisende om å holde seg innendørs, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour.

Stengte butikker

Flere av butikkeierne i Hurghada har stengt sine butikker som følge av urolighetene, og det ser turoperatørene som et dårlig tegn.
UDs offisielle reiseråd for Egypt går ut på alle reiser eller opphold som ikke strengt tatt er nødvendige frarådes, med unntak av turistdestinasjoner langs Rødehavskysten.

– Vi vurderer situasjonen fortløpende og kommer med nye reiseråd hvis det skulle bli nødvendig, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD.

Turer som planlagt

De norske charterselskapene velger å følge det norske reiserådet. Dermed gjelder vanlige avbestillingsregler, og turene går foreløpig som planlagt.
– Formelt har det vært portforbud i hele Egypt siden fredag. Det har ikke vært fulgt på turiststedene, men nå ber vi våre gjester følge det på bakgrunn av det vi så i Hurghada, sier Helen Begby i Apollo til VG Nett.

Ekstrafly hjem

USAs myndigheter ba søndag morgen alle amerikanske borgere om å vurdere å komme seg ut av Egypt fortest mulig. Både USA og Tyrkia har nå ordnet med ekstrafly for å hjelpe sine borgere ut av Egypt. USA har også endret sitt reiseråd. Det advares nå mot alle reiser til Egypt, melder AP.
Til sammen skal de norske selskapene ha rundt 3.000 nordmenn i Egypt.