Turister evakueres i Egypt

Star Tour og Apollo henter hjem alle reisende fra Egypt. Samtidig fraråder Utenriksdepartementet nordmenn å reise til landet.

Video Reiseselskapene henter hjem turister

Star Tour, her ved informasjonsansvarlig Lena S. Petersson, er ett av reiseselskapene som henter hjem turistene.

Star Tour og Apollo henter alle sine reisende hjem fra Egypt i løpet av kommende uke. Turoperatørene har også kansellert samtlige avganger fra Norge til Egypt frem til 23. februar.

– Trasig, men man må jo være realistisk, sier John Veines fra Sandnessjøen.

Setter opp ekstrafly

Veines har feriert i Egypt sammen med kona siden tirsdag, og sier de hadde gledet seg stort til 14 dager i Egypt.

– Men at vi taper en uke ferie er bare peanuts i forhold til hva folket i Egypt nå gjennomgår, sier Veines.

– De fleste vil komme seg hjem med ordinære flyavganger, men vi må også sette inn noen ekstrafly, opplyser informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vorstett i Star Tour til NTB.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Rebin Ahmed er en av de norske turistene som ikke reiser til Egypt

– Bør holde seg på hotellområdet

Etter at svensk og finsk UD i ettermiddag besluttet å evakuere alle sine lands borgere fra Egypt, forventer de største norske charterselskapene at norsk UD vil gi det samme reiserådet for nordmenn.

Larsen-Vorstett mener situasjonen er trygg for turistene som nå befinner seg i Egypt.

Helen Begby

- Vi henter hjem alle våre reisende i Egypt, sier informasjonssjef i Apollo Norge, Helen Begby.

Foto: Johnny Syversen

– UD har ikke anbefalt evakueringer, men vi velger å sende turistene hjem. Vi ber alle om å holde seg på hotellområdene fordi situasjonen er uoversiktlig. Men beskjedene vi har fått fra reiseledere, er at det er stille og rolig, sier hun til NRK.

Også Apollo har valgt å sende sine turister hjem fra Egypt.

– Vi er i full gang med å planlegge informasjon ut til de reisende i den nærmeste tiden, og vi har planene klare for hvordan vi skal hente hjem de som er i Egypt, sier informasjonssjef Helen Begby i Apollo til NTB.

Fraråder folk å reise til Egypt

I Norge fraråder utenriksdepartementet (UD) nå folk å reise til Egypt,

UD har tidligere vurdert det som trygt å reise til turistområdene ved Rødehavet, men endret søndag formiddag det offisielle reiserådet til å gjelde hele Egypt.

– Vi fraråder nå folk å reise til Egypt generelt, med mindre de har svært viktige ærend der. Tidligere gjaldt rådet bare de store byene. Nå synest vi det er klokest å utvide rådet til å gjelde hele landet på grunn av den uoversiktelige situasjonen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Video Utenriksministeren fraråder folk å reise til Egypt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre fraråder folk å reise til Egypt på grunn av den uoversiktelige situasjonen i landet.

– Må selv vurdere hjemreise

Støre sier de ikke ønsker å spre frykt eller uro til nordmenn som befinner seg i Egypt eller til pårørende. Utenriksministeren vil heller ikke oppfordre de som allerede er i Egypt å returnere til Norge

– UD har ingen alarmberedskap på dette. Folk må selv gjøre seg opp en oppfatning på stedet. De må følge med påambassaden sine nettsider, holde seg oppdatert på nyhetsbildet og holde kontakten med sine reiseselskaper.

Hva sier det om situasjonen i Egypt at dere nå fraråder folk å reise dit?

– Statsmakten ser ikke ut til å fungere, politiet er nærmest fraværende, det pågår plyndringer og hæren er tilstede uten at man vet sikkert hvilken side de er på. På toppen av politikken er det også uavklart. Mubaraks tiltak har ikke vært noen håndsutrekning til regimekritikerne. Det er denne usikkerheten som gjør at vi nå fraråder nordmenn å reise til Egypt, opplyser Støre.

Svenske turister evakueres

I likhet med de norske reisebyråene evakuerer også svenske Apollo nå sine reisende i Egypt, da urolighetene har begynt å spre seg til turistdestinasjonene langs Rødehavet. Det skriver svd.se.

Det svenske utenriksdepartementet fraråder også alle reiser til Egypt. Apollo har innstilt alle reiser fra Sverige til landet, og vil fly turister hjem så snart som mulig.

– Vi har ingen fly på standby, men vi kommer til å finne løsninger for dem de nærmeste dagene, sier Kajsa Moström, informasjonssjef i svenske Apollo til nettavisen.

Kansellerer alle avganger

AmiSol Travels avganger til Sharm el Sheikh søndag ble kansellert grunnet situasjonen i Egypt. Det skriver de på sine nettsider.

AmiSol kansellerer alle avganger fra Norge til Egypt fram til 17. februar.

På deres nettsider står det videre at alle AmiSol Travels gjester som befinner seg i Egypt vil bli evakuert så fort som mulig. De ber om at deres gjester på Sharm el Sheikh og Hurghada holder kontakten med reiselederne på stedet.

– AmiSol flyr fra Sandefjord lufthavn Torp til Egypt hver søndag, men søndagens fly fløy uten passasjerer tilbake til Egypt. Det opplyser markedssjef ved Sandefjord lufthavn Torp Tine Kleive-Mathisen til NRK.no.


Flere nyheter fra Rogaland