Hopp til innhold

Rektor vil anmelde 13-åringer til politiet

Rektor Gunnar Gamst har fått nok av jentene på skolen som driver grov og sjikanerende mobbing av medelever på mobil og Facebook.

Rektor gunnar Gamst ved Framnes ungdomsskole

BER FORELDRENE OG POLITIET OM HJELP: Rektor Gunnar Gamst vil ha slutt på at elevene ved Framnes ungdomsskole mobber hverandre på nettet.

Foto: Ana Paula Kristiansen

Rektor Gunnar Gamst ved Framnes skole i Narvik opplever stadig grovere tilfeller av nettmobbing blant elevene sine.

– Jentene verst

– Det finnes ikke grenser for hva ungdommer skrive om hverandre på internett. Og jentene på ungdomstrinnet er verst. De sprer rykter og kommer med stygge beskrivelser av sine medelever, forteller Gamst til NRK.

Nå har rektoren fått nok av mobbingen, og ber både foreldrene og politiet om hjelp.

– Jeg er smertelig klar over at dette dreier seg om ungdom mellom 13 og 16 år. Men dette er grov mobbing. I flere enkeltsaker har jeg bedt foreldrene ta utskrift av mobbingen, og anmelde elever ved skolen til politiet, forteller rektoren.

Starter med en konflikt

Nettmobbing

Sosiale medier som Nettby og Facebook brukes til å spre rykter og skrive nedsettende ting om medelever.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

Han sier at mobbingen gjerne starter med en konflikt eller uenighet mellom f.eks to jenter.

– Da tar det ikke lang tid før konflikten havner på facebook eller nettby. Her kan flere jenter gå løs på en annen, og komme med grove og nedsettende karakterstikker om hvordan hun er, ser ut, eller hvordan hun er sammen med gutter. Og gjerne trusler om som kan skje med henne. Det er ikke måte på hva de får seg til å skrive, sier den oppgitte rektoren.

– Injurierende

Gunnar Gamst mener at noe av mobbingen omfattes av injurieloven.

– Det er klart injurierende og sårende, og gjør noe med de som utsettes for dette, sier han.

Når Gamst får nyss om nettmobbing på skolen tar han raskt kontakt med foreldrene.

– Jeg forteller dem hva som foregår, og ber dem ta vare på bevisene, sier han.

Ny kampanje

Barn og ungdommer lever en farlig tilværelse på internett. I overgrepssaken som er rullet opp i Bodø, skal den siktede mannen ha utgitt seg for å være ei jente på nett, for å få gutter til å kle av seg foran web-kameraet.

Og fra en egen nettside kan man sende anonyme sms for å hetse andre, noe ei 12 år gammel jente fikk merke da hun fikk trusselmelding fra selveste Satan.

Nå er kampanjen «Bruk hue» som skal motvirke nettjobbing, på tur nordover, og i morgen besøker de Narvik. Rektor Gunnar Gamst ser fram til å få besøk.

– Dette må fram i lyset, og forldene må engasjere seg mer i det som foregår, sier han.

– Snakk sammen først

Rektor Gunnar Gamst ved Framnes ungdomsskole i narvik

Rektor Gunnar Gamst ved Framnes ungdomsskole i Narvik vil at elevene hans skal være greie med hverandre.

Foto: Ana Paula Kristiansen

– I Bruk hue-kampanjen bruker vi videoer for å illustrere hvordan tull og tøys-situasjoner som fort kan spinne helt ut av proporsjoner og blir en alvorlig sak når den havner på nettet, sier Helle Jakobsen som er er prosjekmedarbeider i Medietilsynet og jobber med trygg bruk av nettet.

Hun er ikke helt enig med at politiet er rette instans når nettmobbing avdekkes.

– Både barn og voksene vet for lite om hva som er lov å si til hverandre. Det er for eksempel straffbart å sende truende meldinger til hverandre, og dette er helt klart politisaker. Likevel vil vi anbefale folk å snakke sammen, det er jo beste måten å løse problemene på.

Ingen anmeldelser

NRK Nordland ringte onsdag til politiet i Narvik, for å høre om de hadde fått inn anmeldelser om barn som mobbes på nett. Det hadde de ikke fått inn foreløpig, men de hadde flere anmeldelser av voksne som mobbes av voksne på nett.