Hopp til innhold

Flere unge dømt for nettmobbing

Ungdommer på Sørlandet mobber hverandre stadig oftere på nettsamfunn som Nettby og Facebook. Flere er også dømt for nettmobbing.

Facebook på skjermen

Ulike grupper på Facebook henger ut andre, og mange melder seg inn uten å tenke seg om.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

– Det er mange grupper av typen "Vi som hater Marte", og der kan det stå mye stygt. Så er det mange som melder seg inn i gruppa, bare fordi de ikke har noe bedre å gjøre. Da tror jo hun at det er mange som er mot henne, sier Kristina Ekebakken Gravdahl (13).

Både hun og klassekameratene Karsten Morud (13) og Sondre Bentsen Syvertsen (13) på Vennesla ungdomsskole har inntrykk av at mobbing på nettet er økende.

Lav terskel

Den trenden bekrefter leder i Konfliktrådet i Agder, Arne Værland.

– Terskelen for å skrive noe dumt er ikke så høy som å si noe dumt til folk ansikt til ansikt, sier Værland.

Han sier ungdommer blant annet legger ut nakenbilder av andre på nett og misbruker andres profiler.

– Folk har lagt ut nakenbilder, vi har eksempler på sjikane på nett som gjelder utseende, popularitet og seksuell legning. Vi har også et eksempel på noen jenter som la ut noen grupper som gikk på avstemning rundt beskrivelse av andre jenter, sier Værland.

Flere har fått bøter

Flere unge sørlendinger er dømt for å sjikanere og mobbe medelever på nettet. Det sier politioverbetjent og leder ved forebyggende avsnitt hos politiet, Hans Martin Skovly.

– Vi har eksempel på ei jente som ble kalt for hore på MSN. Ei 17 år gammel jente ble da dømt for å ha krenket en annens fred. Hun fikk ei bot på 4 000 kroner.

– Et annet eksempel er en ungdom som la ut et bilde av ekskjæresten på Nettby, og fikk et forelegg på 5 000 kroner, sier Skovly.