NRK Meny
Normal

Ber bankene hjelpe kommunene

Finansminister Kristin Halvorsen ber eierne av Terra-Gruppen om å være med å dekke tapene til kommunene.

Kristin Halvorsen

- STØTT KOMMUNENE: - Absolutt, jeg synes eierne skal være med å dekke tapet, sier Halvorsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Absolutt, jeg synes eierne skal være med å dekke tapet, sier Halvorsen.

Halvorsen retter nå en svært sterk oppfordring til de 78 sparebankene som eier Terra-Gruppen om å hjelpe kommunene ut av det økonomiske uføret.

Hun mener rådmenn, ordførere og kommunestyrerepresentanter har hatt stor tillit til rådene fra Terra Securities fordi de har hatt et godt forhold til sin lokale sparebank over mange år.

– Derfor vil jeg intenst oppfordre Terra-Gruppen til nå å bry seg om sine gode kunder, selv om de ikke er juridisk forpliktet til det, sier Halvorsen.

 Tillit i kommunene

– At Terra har hatt så stor tillit i kommunene har i utgangspunktet kanskje bidratt til at opplysningene ikke er blitt kontrollsjekket med andre, sier finansministeren.

Men Kristin Halvorsen vil ikke love kommunene økonomisk støtte fra staten.

– Staten kan ikke være sikkerhetsnett når det er blitt tapt penger i spekulasjoner. Vi har ikke penger gjemt noe sted, og det vil si at det ville vært fellesskapet som måtte gått inn, sier Halvorsen.

LO enig

LO-leder Roar Flåthen støtter finansministeren. Han mener at den katastrofale investeringen som er gjort av kommunene ikke bør få konsekvenser for politikerne.

- Sparebankene er noe av det mest seriøse i finansverdenen. Nå må de, som eiere av Terra-Gruppen, være med og rydde opp for de fire kommunene, sier Flåthen, ifølge NTB.

Det er grunnleggende kritikkverdig at Terra i det hele tatt kunne tilby kommunene de produktene det ble investert i, mener LO-leder Roar Flåthen.

- Man kan ikke forvente at politikerne skal ha så gode kunnskaper at de kan vurdere så avanserte finansielle produkter, sier LO-lederen.

Statsminister Jens Stoltenberg holder kommunene ansvarlig for tapet og det blir helt galt om staten skal opptre som garantist.

NETT-TV:   - Alvorlig, sier Stoltenberg

- Vil neppe nå langt

Advokat Jo Rodin tviler på om de fire nordlandskommunene kommer noen vei med krav rettet mot Terra-Gruppen etter at Terra Securities onsdag begjærte seg konkurs.

- I norsk rett er det vanskelig for kreditorer å sette fram krav mot et selskaps aksjonærer siden et aksjeselskap er et rettssubjekt i seg selv, sier Rodin, partner i advokatfirmaet Thommessen, til Dn.no.

Etter at Terra Securities er lagt ned, finnes det med andre ord ikke noe rettssubjekt som kommunene kan rette mulige erstatningskrav mot. Og Thommessen har liten tro på at kommunene kommer særlig langt med å stille erstatningskrav oppover i Terra-systemet.

Advokat Knut Bergo, som representerer Terra Securities, sa på en pressekonferanse onsdag at han ikke har oversikt over verdiene og kreditorene i boet i selskapet. Men selskapet har en forsikring som dekker 50 millioner kroner, påpekte han.