NRK Meny
Normal

Anmelder Oljedirektoratet

Bellona anmelder Oljedirektoratet for støyforurensing i forbindelse med seismikkskyting utenfor Vesterålen og Lofoten tidligere i sommer.

Frederic Hauge

ANMELDER OD: Bellona-leder Frederic Hauge.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Seismikk brukes for å kartlegge om det kan finnes olje i havbunnen.

- Direktoratet burde søkt Statens forureningstilsyn om tillatelse før de gikk i gang, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NRK.

Oljedirektoratets seismikkskyting har skapt mye debatt i sommer, og nå topper deg seg altså med en anmeldelse fra Bellona.

- Lydbølgene skremmer vekk fisken

I anmeldelsen fra Bellona står det at:

"Seismiske undersøkelser er lydbølger som skytes ned mot havbunnen med den hensikt å finne lovende olje- og gassforekomster. Lydbølgene skremmer vekk fisken i området, i tillegg er det knyttet stor usikkerhet til hvilke skadevirkninger aktiviteten kan få for fisk og marine pattedyr på lengre sikt."

- Helt uakseptabelt

- Det OD har gjort er ulovlig og i tillegg med på å skvise miljøhensynet ytterligere ut av norsk oljeforvaltning. Det er helt uakseptabelt at ikke Oljedirektoratet søker om tillatelse fra miljøvernmyndighetene i Norge, men heller velger å bryte loven, sier Frederic Hauge.

NRK Nordland har ikke klart å få kommentar fra OD.

- Man skulle tro at Statens egne etater i det minste greide og holde seg innenfor norsk lov når de driver petroleumsaktivitet. OD bryter ikke bare loven selv, men sender også ut sterke signaler til oljeindustrien, sier Hauge.

Vil stanse seismikkskyting

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.