Hopp til innhold

Vil stanse seismikkskyting

- Seismikkskytingen utenfor Lofoten og Vesterålen er en skandale, og må stanses, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Frederic Hauge

Bellona-leder Frederic Hauge vil ha stans i seismikkskytingen utenfor Lofoten og Vesterålen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Forskning viser at skyting med seismikk skremmer fisk og dreper liv i havet. Siden juli har Oljedirektoratet drevet seismikkskyting utenfor de sårbare og fiskerike områdene utenfor Lofoten og Vesterålen for å se om det finnes olje her. Tidligere i sommer gikk fiskerinæringa ut og truet med aksjoner for å hindre oljeleting. Nå får de støtte fra miljøvernorganisasjonen Bellona.

Frederic Hauge mener at Oljedirektoratet bare er interessert i å finne olje, uten å bry seg om å se på hva dette kan føre til med livet i havet, skriver Fiskeribladet.

Skremmer fisken

- Fisken blir skremt av seismikk, men hva som skjer så, aner vi ikke. Her har landet et betydelig kunnskapshull, men i stedet for å sette seg ned og løse problemene, driver staten et råkjør uten at en eneste forsker er satt på saken, samtidig som mediene bombarderes med påstander om at alt går så bra her oppe. Den manglende forskningsinnsatsen på dette området er under enhver kritikk, vi snakker tross alt om et av verdens mest fiskeririke områder, sier han til avisen.

Ingen støtte fra Enoksen

Det er lite sannsynlig at myndighetene vil ta protestene til følge.

Det er foreløpig ikke registrert problemer som følge av de seismiske undersøkelsene i sommer. Og olje- og energiminister Odd Roger Enoksen var krystallklar da han deltok på Fiskerikonferansen i Bø i Vesterålen i slutten av juli:

- Petroleum er ikke i et enten-eller-forhold til fisket. Uten et både-og blir det ingen petroleumsvirksomhet. Myndighetenes oppgave er å tilrettelegge for sameksistens, sa Enoksen ifølge Harstad Tidende.

Oljedirektoratet lyser nå ut en konkurranse om innsamling av seismiske data i 2008. Resultatene av disse undersøkelsene blir en del av beslutningsgrunnlaget når forvaltningsplanen for området Lofoten-Barentshavet skal revideres i 2010.