Hopp til innhold

Beiarelva kan stenge

I Beiarelva er det knytt stor spenning til årets sesong. Fangsten gikk dramatisk tilbake i fjor sammenliknet med året før.

Fiske i Beiarelva

Beiarelva er populær blant ivrige laksefiskere. Nå trues den av dårlig gytebestand.

16. juni åpnet årets laksefiske for alvor i Nordland og i Beiarelva.

Beiarelva har et optimalt fangstpotensiale på omlag 6 tonn. I 2010 var det tatt i overkant av 5 tonn, mens det i fjor ble tatt bare 3 tonn. Det fikk alarmklokkene til å ringe.

Dykkere har de siste årene undersøkt hvor mange laksepar som har kunnet gyte i elva, og i de to foregående år har disse undersøkelsene gitt urovekkende lave resultater.

Begrensning i fisket

Et av tiltakene som ble satt i verk for 2012-sesongen var å begrense kvotene fra 5 lakser i fjor per fisker til 3 lakser i år. I tillegg har hunnlaksen fått et spesielt vern.

– Det er de store hunnlaksene som avgjør suksessfaktoren for et laksevassdrag. Dermed kan man bare ta én stor hunnlaks i løpet av hele sommeren, sier Tore Vatne hos fylkesmannen i Nordland.

Med kunnskapen om at det i all hovedsak er stor hunnlaks som kommer opp i elva tidlig på sommeren, de mindre hannlaksene etter hvert og de store hannlaksene mot slutten av sommeren, blir det ekstra viktig å påse at kvoter og utsettingspåbud blir etterfulgt.

  • Se også:

Laksefiske i Beiarelva

Laksefiske i Beiarelva

Viljen til å sette ut laks er liten

De første fire dagene av fisket ble det tatt 44 laks i Beiarelva. Det er ingen god start sammenliknet med årene før fjoråret.

Sannsynligheten for at mesteparten av de laksene som er tatt er hunnlakser, er svært stor. Det betyr ikke at det har foregått noe ulovlig i og med at det er lov å ta én stor hunnlaks per fisker per sesong.

Men, signalet som sendes gjennom laksebørsen på "beiarelva.com" er at viljen til å sette ut laks ikke er veldig stor. Flere av fiskerne som har fisket i Beiarelva de første dagene har fått to lakser der begge er avlivet. Det vil si at det ifølge reglene må være minst en hannlaks blant de to laksene.

Og dersom vi følger det som framgår av undersøkelser om at det er stor hovedvekt på hunnlaks som kommer opp først på sommeren, kan det være på sin plass å sette spørsmålstegn til om det reelt sett er mange hannlakser som er tatt.

Laksefiske svært viktig for økonomien

I Beiarn er det viktig at laksebestanden er høstningsdyktig. Kommunen har store inntekter knyttet til laksefiske i Beiarelva, og et årlig estimat tilsier en sum på mellom 10 og 15 millioner.

Dersom Beiarelva opplever å bli underlagt et forbud mot laksefiske av Direktoratet for naturforvaltning, på nytt, er det dramatisk for Beiarn kommune.

Sist det var forbud mot laksefiske i Beiarelva, var etter at elva ble Rotenon-behandlet for å bli kvitt den dødbringende lakseparasitten Gyrodactilus Salaris.

Elva ble Rotenonbehandlet i 1994 og i 2001, syv år etter, ble den gjenåpnet for laksefiske. Sterkt stigende fangststatistikker fulgte de neste årene helt fram t.o.m. 2008. Da var fangsten over 5,5 tonn. Så begynte en svak nedtur de neste par årene før fangsten for alvor fikk en knekk i fjor med en svikt på nesten 2 tonn fra året før.

Mener bestanden vil øke

– De dårlige gytebestandstellingene handler om mindre gode årsklasser som ikke har klart seg godt. Bestandsmålene vil stige de neste årene, sier Bror Hemminghytt.

Han er leder for "Samarbeidsordninga", som er et felles forvaltningsorgan for grunneierne i Beiarelva.

10. juli skal det være en midtveisevaluering i Beiarelva. Her skal det ses på om tiltakene for å få opp laksebestanden har lyktes.

Beiarelva kan stenges

Ifølge Tore Vatne kan i verste fall Beiarelva bli stengt for fiske dersom bestandsutviklinga fortsetter å synke, og dersom forutsetningene for fortsatt fiske ikke overholdes.

Forutsetningene er blant annet å sette ut stor hunnlaks etter at en hunnlaks er tatt.

Flere titalls elver er allerede stengt for fiske på grunn av svake bestander, og med de utfordringene villaksen står overfor blir det neppe færre og mildere restriksjoner på fritidsfiske etter laks i de norske elvene.