Nordlandsbanen er ventet å åpne mandag ettermiddag

Siden torsdag har arbeidet med å reparere Nordlandsbanen pågått. Bane Nor melder at det er ventet at Nordlandsbanen skal kunne åpnes igjen mandag kl 17.00.

Avsporing

Torsdag ettermiddag sporet et godstog av på Nordlandsbanen i Namsskogan. Den ene vognen hadde sprengfarlig stoff om bord, og flere hus i området ble evakuert i tillegg til at E6 ble stengt i flere timer.

Foto: Bane Nor

– Vi er ferdig med å rydde opp i sørenden av sporet, og er i gang med å bygge nytt spor der, sier Britt-Johanne Wang, pressevakt i Bane Nor.

Torsdag ettermiddag sporet et godstog av på Nordlandsbanen i Namsskogan. Den ene vognen hadde sprengfarlig stoff om bord, og flere hus i området ble evakuert i tillegg til at E6 ble stengt i flere timer.

Nå håper Bane Nor på å åpne sporet igjen mandag ettermiddag kl 17.00.

– En må regne med store forsinkelser

Men selv om banen igjen skal åpnes, vil nok ikke trafikken mellom nord og sør være tilbake til det gamle på en stund ennå.

– Høyre temperaturer fører til at vi kanskje får nedsatt hastighet andre steder på strekningen, sier Wang.

Det er flere strekninger med høyt farenivå. Da senkes farten, og det kan være forskjellig fart på forskjellige steder.

Enkelte steder må togene holde en marsjfart på 20 km/t. Det vil få betydning for reisetiden.

– Så lenge varmen holder seg må vi være årvåkne, og visitere banen så mye vi kan. Vi beklager at det har tatt lenger tid enn først antatt. Jobben viser seg å være mer komplisert, og det tar lenger tid å få materialer frem til skadestedet, forklarer Wang.

Taxi for tog

Gjennom hele helgen har alternativ transport gått mellom Grong og Mosjøen. Men rekordvarmen som har vært til både bry og glede skaper fremdeles trøbbel for de reisende.

– Både busser og tog kjørte med store forsinkelser, både grunnet bytter mellom disse og saktekjøring i varmen, sier Gina Scholz i Vy.

Gina Scholz i NSB

Gina Scholz er pressekontakt i Vy.

Foto: NSB

Vy har på plass buss og taxi for togene som skal kjøre mandag morgen, og jobber med å få på plass alternativ transport utover dagen, frem til hele strekningen blir åpnet.

– Vi jobber hele tiden etter prognosene vi får fra Bane Nor. Vi oppfordrer til å følge med i Vys app og reiseplanlegger. Folk skal møte på stasjonen, men må påregne at det tar lenger tid med buss eller taxi på samme strekning.

Muligheter for å få refusjon

Hun forteller at reisende i helgen fikk tilbud om både bussing og at Vy leide inn flere maxitaxier, men har forståelse om noen ikke ville bytte ut toget med reising på E6.

– Om det er noen som valgte å ikke reise når det var som det var, kan de ta kontakt med oss og høre om det er mulighet for en refusjon, sier Scholz