Hopp til innhold

Her burde badevannet være blått

– Dette er vanligvis et idyllisk badevann i Lofoten, forteller John Inge Berg. Havforskningsinstituttet advarer mot å bade der.

Stokkvatne i Lofoten

Stokkvatn i Lofoten er farget grønt av blågrønnalger.

Foto: John Inge Berg

Det idylliske badevannet Storvatne i Kyllingdalen på Ballstad i Lofoten er ikke lenger så innbydende.

– Når man kjører innover mot vannet,så ser man at det går en tydelig skille. Jeg har aldri sett det før og lurte på hva det var, forteller Marianne Pettersen til Lofotposten, som først omtalte saken.

John Inge Berg er leder i Skottnes utmarkslag, han tror at det kan dreie seg om alger.

– Dette er nok en algeoppblomstring, det som er spesielt her er at det har vært sånn i nesten to måneder. Normalt sett så forsvinner de etter bare noen uker, men nå begynner vi å bli bekymret, forteller Berg til NRK.no

Vil ta prøver

Lederen i utmarkslaget forteller at de nå vil ta prøver av vannet

– Vi har snakket om det flere ganger i løpet av sommeren, men nå tror jeg faktisk at vi skal gjøre det, sier han og kommer med en mulig forklaring:

– Jeg tror at den store oppblomstringen av algene skyldes de høye temperaturene, i kombinasjon med mye næring fra omliggende gårdsbruk i området.

Berg er helt sikker på at det ikke er skadelig.

– Fisken tar ikke skade av det, men det er lenge siden jeg har sett noen bade ved Storvatne nå, legger han til.

Stokkvatn i Lofoten - hele vannet

Det populære badevannet er farget grønt av alger, her ser man et tydelig skille mellom det vanlige ferskvannet og blågrønnalgevannet.

Foto: John Inge Berg

Blågrønnalge

Forsker ved Havforskningsinstituttet er derimot helt sikker i sin sak.

– Det er helt klart alger av typen blågrønnalge. Den er vanlig over hele landet og finnes i fersk- og brakkvann. Jeg vil ikke anbefale folk å bade der, men det er ikke giftig på noen som helst måte, forteller Francisco Rey som til daglig jobber med havforskning.

Rey mener at vindretningen vil påvirke hvor stor konsentrasjonen av algene er i et gitt område.

– Når det blåser nordavind inn mot Kyllingdalen i dette tilfelle, vil algene samle seg opp i store bulker, hvis vindretningen nå snur kommer det til å løse seg opp å blåse ut på vannet igjen og da vil det nok forsvinne av seg selv. Vanntemperaturen vil også spille enn viktig faktor i hvor store konsentrasjonene av disse blågrønnalgene er, avslutter han.

Grønt badevann
Foto: John Inge Berg