Hopp til innhold

PST frykter at forskningskonferanse i Arktis skal utvikle seg til spionreir

Denne uken møtes 1200 fremtredende forskere fra en rekke land i Bodø. Det får PST til å slå alarm.

Politibetjenter utenfor hotel Ramsalt i Bodø.

POLITIET TIL STEDE: Onsdag starter Arctic Congress i Bodø. PST varsler at de vil ha tydelig tilstedeværelse under konferansen. Dagen før var en rekke politibetjenter samlet utenfor hotellet i forbindelse med en øvelse.

Foto: Ola Helness / NRK

Onsdag går startskuddet for den seks dager lange Arctic Congress i Bodø.

Nord universitet omtaler det som årets største forskningsbegivenhet i Arktis.

De neste dagene skal urfolk, ambassadører, forskere, politikere og næringslivet kobles sammen. Og på programmet står alt fra klima til urfolk og internasjonal spenning. Videre er det lagt opp til å utvide nettverk. 1200 deltakere er ventet å komme.

Men PST er bekymret, og ber deltakerne om å være årvåkne.

Selv om det er nordområdenes fremtid som er tema, er ingen fra Russland invitert.

PST tror russerne ikke bare er ute etter sensitiv informasjon, men også kan prøve å verve fremtidige informanter.

– De gjør hjemmeleksa si. I forkant av en slik konferanse kan de ha sett seg ut noen objekt de mener er interessante. Og at de har en plan rundt dette, sier Kjersti Helland til NRK. Hun er leder for PST i Nordland.

Kjersti Helland PST

Kjersti Helland er leder for PST i Nordland. – Vi antar at flere lands etterretningstjenester kan være til stede her, sier hun.

Foto: Ola Helness

Tror flere nasjoner er interessert

PST antar at etterretningstjenester fra flere land kan komme til å være til stede under konferansen. Ikke bare Russland, men Kina, Iran og Nord-Korea som eksempel på land som kan tenkes å være på plass.

– De er ute etter veldig mange typer av informasjon. Og alle temaene som er på denne konferansen er av interesse. I tillegg til det er de interessert i deltakerne som er her, som sitter på kompetanse, og som enten besitter sensitiv informasjon eller vil komme til å gjøre det i fremtiden, sier hun.

Les også Trusselvurderingen: Turistene sa de var fugletittere – fant bilder av dører og låser

Andøya Spaceport Pad A. Viser romhavnen på Andøya slik den ser ut i oktober 2023.

Samtidig er Helland tydelig på at det nødvendigvis ikke er etterretningsagenter fra andre nasjoner som vil være på plass.

– Men det kan være andre folk som jobber for dem her. Hvis man blir utsatt for en tilnærming eller man opplever å bli hacket, er det fint om vi får beskjed om det. Vi er synlig til stede, sier hun.

Lofoten

Kina og Russlands rolle i nord skal diskuteres på konferansen i Bodø. Her fra Lofoten.

Foto: NRK

Det er jo ikke vanlig at PST går ut og kommer med denne typen advarsler. Hvorfor gjør dere det nå?

Vi ønsket å forebygge uønsket etterretningsaktivitet under denne konferansen, og derfor kommer vi til å være synlige til stede under konferansen.

Åpen konferanse

Det er Nordlandsforskning og Nord universitet som er vertskap for konferansen.

Professor Grete Hovelsrud ved Nord Universitet er klar over faren for spunasje etter å ha jobba med nordområdene i lang tid.

Grete Kaare Hovelsrud
Foto: Nordlandsforskning

– Det er forskere som legger fram de siste resultatene sine her. Så det er sikkert mange godbiter uten at jeg vet nøyaktig hva de ser etter. Jeg har forstått det sånn at de ser etter folk som de ønsker å snakke med, ikke nødvendigvis resultatene som vi legger fram.

Frode Mellemvik leder nordområdesenteret ved Nord universitet. Han mener at PSTs utspill er naturlig.

– Jeg kjenner jo ikke til hvordan etterretningene jobber, Men det som skjer under konferansen er fullstendig åpent, og det er åpne dialoger. Vi håper og ønsker at konferansen skal være et veldig trygt sted å være. Vi ønsker åpenhet, vi ønsker dialog, og vi prøver å lage til en konferanse som tar ansvar for det Norge akkurat nå har.

– Er du redd for at noen kan bli forsøkt vervet av for eksempel russisk etterretning?

– Det har jeg slettes ikke noe grunnlag til å mene noe om, sier han.

Frode Mellemvik

Frode Mellemvik er direktør for Nordområdesenteret ved Nord universitet.

Foto: Ola Helness / NRK

Pass på hva som deles

Helland i PST mener deltakerne må være årvåkne.

– Man skal tenke på hva man deler med andre, men også hvorvidt man blir utsatt for en tilnærming fra noe. Det kan være en veldig tilforlatelig tilnærming som kan være over i løpet av ett minutt. Men en relasjon er opprettet, og man utveksler kanskje kontaktinformasjon og en relasjon blir kultivert på sikt. Vi må ha i minne at fremmede etterretningstjenester er tålmodige, sier hun, og fortsetter:

Les også PST: Klare tegn på at Russland bygger seg opp igjen i Norge

En politibil står parkert utenfor den russiske ambassaden i Oslo.

– De kan i noen tilfeller bruke veldig lang tid på å kultivere en relasjon, som til slutt gir dem sensitiv informasjon. De er ute etter folk som både har tilganger, men også unge lovende som kan få det i framtiden. Da kan man et sted i fremtiden komme i en situasjon der man enten frivillig eller under tvang blir presset til å gi fra seg sensitiv informasjon.

Les også Stor forskningsdelegasjon til Kina- PST advarer

East China Normal University (ECNU)