NRK Meny
Normal

Ap skeptiske til kommuners helsesamarbeid med private

Arbeiderpartiet mener kommunene bør holde seg unna store private aktører innenfor helse. Men i Bø i Vesterålen går de motsatt vei.

Tove Karoline Knutsen

Tove Karoline Knutsen (Ap) sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Foto: Jon Olav Nesvold / NRK

Det private helseforetaket Aleris har det siste året fått 35 ansatte som jobber med barnevern og psykisk helse i vesterålskommunen.

Men storsatsingen blir ikke møtt med jubel hos Arbeiderpartiet.

– Jeg er skeptisk til at en liten kommune legger alle eggene i en kurs og satser på en stor kommersiell aktør, sier Tove Karoline Knutsen (Ap), som er medlem i helse – og omsorgskomiteen på Stortinget.

Hun hevder historien har vist at store private aktører verken driver billigere eller bedre.

– De store skal ha utbytte og da vil pengene gå omveier via bankkontoen til de private eierne, i stedet for at alle pengene går direkte til pasientene.

Avviser kritikken

Regiondirektør Håkon Melseth i Aleris

Regiondirektør Håkon Melseth i Aleris mener det de har fått til i Bø er unikt.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Men i Aleris er de stolte over det de har fått til i Bø og mener bestemt at private gir et like godt tilbud som det offentlige.

– Siden etableringen av Aleris er det ikke tatt ut utbytte fra den norske virksomheten. All verdiskaping er ført tilbake til driften i Norge og benyttet til å utvikle bedre og mer solide tjenester som nettopp kommer brukerne til gode, sier regiondirektør Håkon Melseth.

Arbeiderpartiet mener på sin side Bø og andre kommuner gjør seg sårbare og avhengige dersom de overlater for mye til private foretak. Det blir møtt med hoderisting fra Aleris.

– Vi ser ikke helt hvordan det å skape nesten 40 nye arbeidsplasser kan gjøre en liten kommune noe mer sårbar, sier Melseth.

Omsorgssenter for mindreårige asylsøkere i Bø

Flere enheter innen barnevern i Bø er på private hender, som omsorg for enslige asylsøkere under 15 år.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Ordføreren: – Lov å tjene penger

Sture Pedersen (H)

Bø-ordfører Sture Pedersen (H)

Foto: Barbro Andersen / NRK

Det er langt fra alt av helse og omsorg som drives av private i Bø. Sykehjemmet og hjemmetjenesten er blant tjenestene kommunen selv tar hånd om, som i de aller fleste andre norske kommuner.

Slik mener Høyre-ordføreren at det også skal være i fremtiden, men han er svært fornøyd med at private satser på helse og omsorg i hans kommune.

– Det skulle bare mangle at ikke de private kan tjene penger når de tør å satse på helse- og omsorgstilbud der det offentlige slipper, sier ordfører Sture Pedersen.

– Skal drive lavterskeltilbud

En stor helsefarm for tunge psykiatriske pasienter fra hele landet er også under planlegging i kommunen.

Ikke en kommunal oppgave, synes Knutsen.

– For å få dette til må de ha en avtale med den offentlige spesialisthelsetjenesten. Men jeg synes først og fremst at kommunen skal drive lavterskeltilbud innenfor psykiatrien.

– Det ville være rart om kommuner i distriktene skulle drive sin utvikling basert på hva stortingsrepresentanter sentralt synes kommunene skal drive med. Vi inviterer gjerne Knutsen og resten av helse- og omsorgskomiteen opp på studiebesøk, svarer Melseth i Aleris.

Bø kommunehus

På kommunehuset vil de legge til rette for enda mer privat helse i Bø.

Foto: Barbro Andersen / NRK