Hopp til innhold

– Vi er et nødvendig tilbud

– Vi er et nødvendig tilbud, ikke for å overleve men for at eldre får god livskvalitet på sykehjem. Slik forklarer daglig leder av Oslo Helse og Omsorg, Siril K. Wilmann at pårørende leier private sykepleiere til eldre på sykehjem.

Siril Wilmann

Det er behov for selskaper som våre på grunn av liten bemanning på sykehusene, sier daglig leder i Oslo Helse og Omsorg, Siril K. Wilmann.

Foto: Helse og Omsorg / Privat

–- De pårørende ble fortalt at mor var døende, hun var i terminalfasen og at sykehjemmet derfor hadde bestemt seg for å slutte å gi henne næring og medisiner. De mente at det var drikke og lindrende behandling som gjensto. Da ble vi kontaktet av barna.

Siril K. Wilmann, daglig leder i Oslo Helse og Omsorg, et firma som tilbyr privat hjemme- og sykepleiertjenester forteller om en henvendelse de fikk i 2005. Barna til den eldre kvinnelige pasienten var uenig med sykehjemmet i Oslo om at moren var i sin siste fase i livet.

De leide inn private sykepleiere til å gi mor næring og trening.

Små skritt førte fram. Mer mat gikk inn i den gamle kroppen.

I dag bor den eldre kvinnen fortsatt på sykehjemmet, i beste velgående. Wilmanns firma er i dag inne et par ganger i uka og aktiviserer kvinnen, går tur og gjør ting hun liker.

Wilmann sier dette er et eksempel på dårlig kompetanse og liten bemanning på offentlige sykehjem i dag som gjør at det er behov for selskaper som hennes.

– Kanskje ikke for å overleve men for å gjøre livskvaliteten enda bedre så tror jeg det er et godt supplement til det offentlige, sier hun.

Hun forteller om et oppdrag de har i dag. Annen hver uke er de inne på et sykehjem i Oslo og vasker rommet til en eldre kvinne. Pårørende mener det blir vasket for dårlig på det offentlige sykehjemmet og har leid inn et privat firma til å gjøre jobben.

Wilmann sier ansatte på sykehjem i dag ikke har nok ressurser til å gi det lille ekstra som de kan tilby til eldre.

– Du har ikke den en til en kontakten som vi kan gi over lengre tid. Er du på et sykehjem så har du som ansatt flere du skal ta vare på. Du må fordele deg ut på flere. Hvis vi kommer inn, så kommer vi inn for den ene spesifikke.

Flere kjøper slike tjenester

Prima Omsorg

Halvparten av omsetningen i fjor på 45 millioner kroner var det private tjenester som stod for sier administrerende direktør i Prima Omsorg, An Magritt Drøsdal.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Vi ser at det har vært en formidabel utvikling siden vi startet for 10 år siden, sier administrerende dirketør i Prima Omsorg, An Magritt Drøsdal. Det jeg tror vi må innse er at dette er en trend som bare vil fortsette.

I fjor omsatte Prima Omsorg for 45 millioner kroner, halvparten av omsetningen var private som leide inn private hjelpepleiere og sykepleiere på sykehjem eller i boligen.

Drødsal sier det handlet mye om trygghet om hvorfor pårørende kjøper tjenester av dem.

– Det som ofte kommer fram er et at det er underbemanning på sykehjemmene som gjør at de leier inn ekstra personell for sine, sier hun.

Drøsdal forteller at det koster rundt 500 kroner i timen for deres tjenester. I de tilfellene det krever sykepleier er det observering av helsetilstand.

– Det kan være nattevakter hvor vi går inn som et ekstrapersonal på sykehjemmet for den ene brukeren i siste fase av livet.

– Hva tenker du om bemanningen da?

– Jeg synes det er trist å se at de som jobber på sykehjem sliter seg ut nettopp fordi de er for få. Vi skulle også ønske at bemanningen var bedre selv om vi selger private tjenester.

Drøsdal sier at det har mye med verdighet å gjøre når det er behov for slike tjenester, men slik er det. Det er flott at de har mulighet til å leie inn private tjenester.

Sykehjemmene positive

Drøsdal sier sykehjemmene som regel er veldig positive, og forteller at de opptatt av at sykehjemmet aksepterer det og synes det er greit før de tar på seg et oppdrag.

– Jeg tror egentlig at de synes det er greit at vi gjør det.

Både Prima Omsorg og Helse og Omsorg har vært inne på sykehus som ekstra personell.

Drøsdal i Prima Omsorg forteller at de ble leid inn av pårørende for en ung pasient som ekstra nattevakt. Pårørende ønsket at de skulle sitte inne som en fast vakt inne på rommet for den ene pasienten. De ønsket en trygghet om at hvis noe skulle skje med den ene pasienten så var noen tilstede 24 timer i døgnet.

Siril Wilmann i Helse og Omsorg forteller at de ble leid inn av pårørende for å trene en eldre kvinne som var gjennom en operasjon. De mente det var nødvendig for at hun skulle komme seg og ansatte ved sykehuset hadde ikke tid.

Klasseskille?

– Det kan bli et klasseskille hvis det er et stort omfang, men vi ser også at de som har lite velger å bruke penger på disse tjenestene men da i mindre grad, sier Siril K. Wilmann i Oslo Helse og Omsorg.

Hva tenker du om at det er nødvendig å selge disse tjenestene?

– Jeg skulle gjerne sett at alle kunne fått tilbud om dette på offentlige sykehjem men politikerene har ikke lagt opp til at det skal være sånn. Det er mange eldre på sykehjem, det kommer til å komme flere. De ser at det er billigere for landet at de blir holdt hjemme, og det blir knepet inn overalt.

Ideelt sett ser jeg at de skulle fått alt dette på et sykehjem, men slik er det ikke.

Hva forteller pårørende?

– De forteller at mor vil gjerne gå på tur, men det har ikke sykehjemmet ressurser til, kan dere komme og følge henne? Eller de sier at vi ser at mor spiser dårlig, hun trenger veldig tett oppfølging kan dere komme og sitte med henne.

Wilmann sier at pårørende forteller at mor trenger mer enn en halvtime å spise, og det er ganske mye tid for de som jobber på sykehjemmet. De ønsker ikke at mor eller far skal bli stresset under spisesituasjonen, så de ber dem om å sette seg ned og si dere har god tid.

Hun sier at det ikke er pårørende som ikke er tilstede for sine kjære som kjøper slike tjenester, tvert i mot.

– De pårørende er der, men det er ofte ikke nok. De har jobber og familie som skal følges opp. Hvis vi er der tre ganger i uka så er de der to.

An Magritt Drøsdal i Prima Omsorg synes ikke det blir et klassedelt samfunn av dette og sier det alltid er noen som har mer enn andre.

– De som har god økonomi vil alltid kunne kjøpe seg flere tjenester, sier hun.

– Men de som ikke har råd til å leie inn dere, får de da et dårligere tilbud?

– Vanskelig å si. Helsetjenesten gjør en god jobb, de som ikke har råd tilå kjøpe private tjenester skal være trygge på at de får dekket beovet.

Eldre betaler allerede 85 prosent av pensjonen sin, burde ikke det være nok?

Jo i utgangspunktet burde det være nok, sier Drøsdal.

AKTUELT NÅ