Hopp til innhold

Ap og FrP deler Nord-Norge

Og ingen er så partilojal som nordlendingene.

Meningsmåling Nord-Norge Infact NRK 02.09.09

Hvem vil du stemme på dersom det var Stortingsvalg i morgen? Kilde: InFact for NRK. 1028 spurte i hvert fylke. Feilmargin 3 % intervjuene gjennomført 28. august 2009.

Foto: Grafikk / NRK

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet ville nemlig nærmest gjort rent bord i Nord-Norge, dersom det hadde vært stortingsvalg i dag. Ei meningsmåling fra Infact for NRK viser nemlig at de to partiene ville fått 14 av 19 mandater i Nord-Norge.

Tor Arne Strøm (Ap)

Tor Arne Strøm (Ap)

Arbeiderpartiets førstekandidat i Nordland, Tor-Arne Strøm, er fornøyd.

- Det er veldig gledelig at så mange støtter opp om Arbeiderpartiet og samtidig er det også gledelig at vi har et like godt resultat som ved det gode stortingsvalget i 2005, sier Ap-toppen i Nordland.

Les Nordland: Ap dobbelt så store som Frp
Les: FrP-Amundsen ute i Troms
Les: Uavgjort i Finnmark

SV mister to av tre

Målingen viser at SV mister to av sine tre stortingsrepresentanter i nord. Men verre kan det bli. For bakgrunnstallene viser at ingen er så lojal mot partiet sitt som nordlendinger. Da står kampen om førstegangsvelgerne og de som ikke stemte forrige gang.

Ap tar sofavelgerne

Siv Jensen og Jens Stoltenberg (Ap) i debatt, 2007

DELER NORD-NORGE: Siv Jensen og Jens Stoltenberg (Ap).

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

- Når vi ser på den yngste aldersgruppen og sofavelgerne forrige gang, ser det ut til at AP vil ta disse, slik at de sikrer sine mandater, sier fagsjef i Infact Knut Weberg.

45 prosent av de som ikke stemte i 2007 i Nord-Norge, vil stemme Ap denne gangen. 25 prosent av dem sofavelgerne ved fylkestingsvalget vil stemme Frp.

De mellom 18 og 24 i Nord-Norge fordeler seg med en tredel på Ap og en tredel på FrP. Og ungdommene har tro på Kystpartiet, 11 prosent av de under 24 vil gå for alternativet startet av Steinar Bastesen.

Høyre ligger etter i nord

Tendensen fra forrige måling for en måned siden er tydelig: Toparti-land i nord

– Det er små forskjeller i partipolitisk oppslutning mellom Nord-Norge og hele landet. Den største forskjellen finner vi for Høyre, som får vesentlig lavere oppslutning i Nord-Norge enn i hele landet, med 11,0 prosent i forhold til 18,1 prosent, sier fagsjef Knut Wenberg i Infact.

Han sier at en annen forskjell er Senterpartiet, som på denne målingen får 9 prosent i Nord-Norge mot 6,4 prosent i hele landet.

Rødgrønt flertall

For Nord-Norge sett under ett viser tallene NRK i dag publiserer et solid rød-grønt flertall i nord. Ap, SV og Sp er inne med 12 av de 19 nordnorske stortingsplassene, før utjevningsmandatene er fordelt.

Målingen NRK i dag presenterer er den mest omfattende som blir foretatt i Nord-Norge i løpet av årets valgkamp. Til sammen er 3057 personer over 18 år i hele Nord-Norge – minimum 1000 i hvert fylke - spurt om hva de ville stemt dersom det var stortingsvalg i morgen.

Målingen er foretatt av Infact den 28. august. Feilmarginen er pluss/minus 3 prosent.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.