Alvorlig syke av rollespill på nett

Ungdommer blir så avhengig av dataspill at de må tvangsinnlegges. Nå slår psykiatrien alarm.

Dataspill

HELT HEKTA: Unge menn spiller seg syke av rollespill på internett. Nå slår fagmiljøer alarm.

Foto: Reed Saxon / Scanpix/AP

Avhengigheten fører i noen tilfeller til så store psykiske problemer hos ungdommene at de må tvangsinnlegges.

- Slike tilfeller ses stadig oftere, sier barne og ungdomspsykiater Jan Egil Wold.

NRK har fått bekreftet at ungdom i Nordland er blitt tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus på grunn av spillavhengighet.

World of Warcraft

Call of Duty

Fra spillet Call of Duty.

Dataspill som World of Warcraft gjør at stadig flere ungdommer får store psykiske problemer. De internettbaserte rollespillene har vist seg å være svært avhengighetsskapende, og klinikksjef på barne og ungdomsspykiatrisk avdeling på Nordlandssykehuset, Per Willy Antonsen har sett alvorlige tilfeller som følge av det.

Les også: Slutter på skolen for å spille data

- Intens spilling, søvnmangel og dårlig ernæring kan fort utvikle seg til en krisesituasjon. Vi ser at ungdommer får problemer med å skille mellom virkeligheten og rollefiguren i spillet, sier han.

Tvangsinnlagt

Assasin's Creed

Fra spillet Assasin's Creed.

Foto: UBI Soft

NRK kjenner til at ungdom i Nordland er blitt tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus på grunn av spillavhengighet. Og dette skjer stadig oftere, ifølge spesialist i barne og ungdomsspykiatri, Jan Egil Wold.

- Alle som i jobber i barnepsykiatrien har sett denne økningen. Spillemanien gjør at disse ungdommene ikke har tid til å gå på skolen. De får en livsførsel som er preget av huleboertilværelse. Det er helt åpenbart at barna lider, sier Wold.

- Sunn fornuft

Fra Mass Effect.

Fra spillet Mass Effect.

Foto: Microsoft Game Studios/BioWare Corp. / AP

Per Willy Antonsen mener foreldrene i større grad må sette grenser og sier at misbruk kan forhindres ved å lære barn og unge sunn fornuft.

- Det er viktig at barn og unge lærer seg å håndtere spill og internett på samme måte som man må lære seg å håndtere alkohol og andre typer rusmidler.

Les også: Dataspill ble tvangslidelse

I 2007 kontaktet 250 personer Lotteritilsynets hjelpetelefon og fortalte om spilleavhengighet knyttet til spill som ikke er pengespill. Dette var en femdobling fra året før.