Alvorlig for tungindustrien

Finanskrisa rammer tungindustrien i Nordland hardt. Så langt i år har eksportinntektene i fylket falt med tre milliarder kroner i forhold til i fjor.

Industri

ALVORLIG: Tungindustrien i Nordland er i en alvorlig situasjon. Så langt i år har eksportinntektene falt med 40 prosent.

Foto: Ole Christiansen / Scanpix

Tungindustrien i Nordland er i en alvorlig situasjon. Så langt i år har eksportinntektene falt med 40 prosent. Årsaken er både lavere priser og lavere etterspørsel på verdensmarkedet.

– Sammenlignet med i fjor mangler industrien i Nordland tre milliarder kroner i inntekter så langt i år. Det er mye penger og dette er alvorlig for industri-fylket Nordland, sier fagsjef Sindre Finnes i Norsk Industri.

352 permitterte

I dag er det 352 helt eller delvis permitterte arbeidstakere i industrien i Nordland.

Det er kun fiskeeksporten som gjør det bra i Nordland nå for tida, i motsetning til annen industri. Bare i september måned var eksporten 800 millioner kroner lavere enn den var i fjor på samme tid.

Skyene truer

Anodeblokker ved Elkem i Mosjøen

SLITER: For Alcoa Mosjøen, med sine 700 ansatte, har 2009 vært det vanskeligste året noensinne.

Foto: NRK

For Alcoa Mosjøen, med sine 700 ansatte, har 2009 vært det vanskeligste året noensinne, ifølge administrerende direktør Eivind Mikalsen.

– 2009 har vært et svært krevende år. Samtidig har august og september vært to positive måneder rent markedsmessig. Vi ser imidlertid at oktober til desember blir vanskelig.

Og 2010 blir nok ikke noe bedre, frykter Mikalsen.

– Vi ser at 2010 blir på lik linje med 2009 et svært vanskelig år. I disse dager jobber vi for fullt med å se på hvordan vi skal møte 2010. Vi stålsetter oss for et svært krevende år.