Hopp til innhold

Tidligere stortingspolitiker omkom i traktorulykke

Det var tidligere stortingspolitiker, fylkesordfører og ordfører Alf Ivar Samuelsen (72) som omkom i en traktorulykke på Fredvang i Lofoten i dag.

Samuelsen

Det var på gården i hjemkommunen Flakstad at den tragiske ulykken skjedde tirsdag ettermiddag.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Samuelsen var ute og kjørte traktor på en gårdsvei ikke langt fra sitt hjem på Fredvang da kjøretøyet veltet og 72-åringen kom i klem under traktoren.

– Politiet mottok melding om ulykken klokka 13.30, og samtlige nødetater rykket ut. Mannen døde av skadene han pådro seg, opplyste operasjonsleder Karl Erik Thomassen i Midtre Hålogaland politidistrikt til NRK. Politiet varslet de pårørende i ettermiddag.

Lang politisk karriere

Alf Ivar Samuelsen fra Fredvang i Flakstad har en nær 40 år lang politisk karriere i Senterpartiet bak seg da han ble pensjonist i 2009. Han startet i kommunestyret i hjemkommunen i 1975, før han ble ordfører i 1986. I 1991 ble han valgt inn på fylkestinget i Nordland og han var fylkesordfører fra 1995- 1999. Han satt i fylkesrådet som fylkesråd for samferdsel mellom 1999–2003.

Alf Ivar Samuelsen

Tidligere stortingsrepresentant Alf-Ivar Samuelsen omkom i ei trafikkulykke i ettermiddag.

Foto: Jørn Grønlund

Kom inn på tinget

Alf-Ivar Samuelsen var vararepresentant til Stortinget for Nordland i perioden 1993–1997 og fast innvalgt fra 2005. Her var han medlem i Utenrikskomiteen, Den utvidede utenrikskomiteen, Fullmaktskomiteen og satt i Lagtinget. i 2009 gjorde Samuelsen det klart at han ikke tok gjenvalg og at han gledet seg til å begynne pensjonisttilværelsen.

– Ja, da skal jeg bli kårkall på heltid. Jeg håper også å få tid til å skrive gårdshistorie og kanskje reise litt sammen med kona, fortalte Samuelsen til NRK.

Jobbet for Lofast

Gjennom 30 år i politikken ble Samuelsen en god venn for fylkestingsrepresentant Jon Tørset. I 1999 tok Tørset over som fylkesordfører etter Samuelsen. Han beskriver partifellen fra Senterpartiet som en brobygger på tvers av partigrensene.

– Som person var han en lun person. Han var grundig og satte seg veldig godt inn i saker. Han hadde tillit og hadde venner i alle parti. Det gjorde at han fikk resultater og at han fikk gjennomført ting. Spesielt Lofast var en sak han jobbet mye med og som han skal ha sin del av æren for at ble en realitet, sier Tørset.

Jon Tørset

Tidligere fylkesordfører Jon Tørset, beskriver Samuelsen som en brobygger på tvers av partiene.

Foto: Kristine Hellem Aanstad

Han vil huske Samuelsen for hans lune personlighet.

– Når alt kommer til alt så tror jeg det er personen Alf Ivar som blir husket best. Det lune gode menneske som Alf Ivar var, sier Jon Tørset.

– Hele kommunen er berørt

Selv etter at Samuelsen pensjonerte seg i 2009 var han aktiv i lokalsamfunnet og var leder i Flakstad senterparti, nestleder i kommunens kontrollutvalg og aktiv i flere lag og foreninger.

– Når en så sentral skikkelse har gått bort, blir hele kommunen berørt. For Alf Ivar kjente i praksis alle i Flakstad kommune, sier ordfører Stein Iversen.

Kommunens politikere var i dag samlet i kommunestyremøte da de fikk den triste beskjeden om Samuelsens bortgang. Det gjorde at møtet ble hevet og kommunens kriseteam ble koblet inn. Ordføreren sier det er kommunens mest betydelige politiker som har gått bort.

– Alf Ivar satte Flakstad på kartet. På Stortinget kjempet han fiskernes sak, og det merket vi godt. I dag er en sorgens dag for alle i Flakstad., sier Stein Iversen.