Airbnb gir hybeltørke: – Folk er desperate

Korttidsleie og Airbnb gjør det vanskelig for skoleelever å finne hybel til skolestart. – Folk begynner å bli desperate. I verste fall må de si fra seg skoleplassen, sier Runa Kvalvik (16).

Runa Kvalvik

FOLK ER DESPERATE: – Hver dag på Facebook ser jeg desperate folk som søker etter hybel. Nå begynner det å haste, sier Runa Kvalvik (16).

Foto: Privat

I fjor sommer var Lofoten er den destinasjonen som har hatt størst økning i antall Airbnb-gjester i hele Norden. Økning var på svimlende 440 prosent i antall Airbnb-gjester sammenlignet med året før.

Men den populære utleieformen – som kobler private til turister som kan leie senga, rommet, eller huset ditt skaper trøbbel for skoleelever på hybeljakt, skriver Lofotposten.

– Det er skikkelig vanskelig. Jeg startet hybeljakten lenge før skolen sluttet i juni. Jeg har skrevet annonser, brukt Facebook spurt folk og ringt rundt. Men de fleste sier de vil leie ut til turister, sier Runa Kvalvik (16) fra Fredvang til NRK.

Hun skal starte på 2. året i medier og kommunikasjon ved Aust-Lofoten videregående skole i Svolvær neste uke, og må flytte fra hjemstedet for å gå på videregående.

– Forstår at det er fristende

Reine

LOFOTEN ØKER MEST. Lofoten er den destinasjonen som har hatt størst økning i antall Airbnb-gjester i Norden, og flere av gjestene har bodd her i Reine på Moskenes.

– Dersom noen annonserer en ledig hybel Facebook, ser jeg i tråden at folk skriver at utleierne heller bør leie ut til turister. Da tjener de penger hver eneste dag, istedenfor en månedlig inntekt, forteller 16-åringen.

Hun forstår at det er fristende å tjene ekstra penger, men synes samtidig at det er trist.

– Vgs-elevene sliter, og noen må kanskje gi opp skoleplassen fordi de ikke har et sted å bo.

Bare flaks gjorde at Runa fikk seg hybel denne uka. En bekjent hadde bestemt seg for å pendle i stedet for å bo i Svolvær. Derfor fikk hun overta hybelen hans.

– Hadde ikke det skjedd, hadde jeg måttet si fra meg skoleplassen og tatt et friår.

Leieboerforeningen: – Helt nytt i Norge

Lars Aasen, daglig leder Leieboerforeningen

Lars Aasen, som er daglig leder i Leieboerforeninga, er kritisk til utviklingen på hybelmarkedet i Lofoten.

Foto: Kirsten Randers-Pehrsson

Lars Aasen, som er daglig leder i Leieboerforeninga, er kritisk til utviklingen på hybelmarkedet i Lofoten. Han mener utleietjenesten må begrenses.

– Det er nettopp denne situasjonen vi har vært engstelig for. Vi har aldri hørt om dette i Norge tidligere, men nå viser det seg at dette er et fenomen her til lands. I Reykjavík er det helt umulig å få en bolig.

Aasen mener man må se på airbnb og andre tilsvarende ordninger og finne ut om de er behov for å regulere dem. I USA og Europa er det boligsituasjonen regulert på flere måter.

– En måte er å si at en boligeier må bo i boligen selv og bare kan leie ut rom. Andre har forsøkt å sette et maks antall utleiedager eller -senger. Vi tror kanskje at å sette et maks antall dager, sier han.

Et problem i flere år

Rektor Hugo Bjørnstad ved Aust-Lofoten videregående skole er usikker på om det er mange som sier fra seg skoleplassen på grunn av boligmangel, men sier markedet har vært trangt i flere år.

– Vi merker godt de nye trendene innen utleie. Vi må ta tak i dette og sørge for at vi i framtiden har et mer forutsigbart hybelmarked.