Lofoten øker raskest på Airbnb i Norden

Lofoten er den destinasjonen som har hatt størst økning i antall Airbnb-gjester i Norden denne sommeren. – Det har vært fullt belegg i tre måneder i strekk, sier rørlegger Arvid Iversen fra Kabelvåg.

Solnedgang i Lofoten

POPULÆRE LOFOTEN: Lofoten har hatt en økning på 440 prosent i antall Airbnb-gjester sammenlignet med i fjor, etterfulgt av Kristiansand og Trondheim.

Foto: @swangsvik / Instagram

Lofoten: Arvid Iversen fra Kabelvåg

I mange år lånte Arvid Iversen ut leiligheten via coachsurfing, som har vært et gratistilbud. Så kom han over en annonse for airbnb og meldte seg inn.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Lofoten: Arvid Iversen fra Kabelvåg

Her i dette huset i Kabelvåg leier Arvid Iversen ut rom gjennom Airbnb. Han har så å si fullt hus i hele sommer.

Foto: John Inge Johansen

– Det er nøktern standard. Vi er et supplement til hotellene i Lofoten, sier Arvid Iversen og viser oss rundt i huset han deler med kona si – og i det siste – besøkende fra hele verden.

– Her ligger sengetøy og strykejern. Vi har sykler og en kajakk. Ofte er det store familier som kommer og da ligger de på madrasser på gulvet.

Gjennom nettjenesten Airbnb leier Iversen ut rom til turister som ønsker å besøke Lofoten, men som foretrekker å bo hos privatpersoner. Lofoten topper listen over de destinasjonene som har hatt størst prosentvis økning i besøket gjennom nettjenesten det siste året.

– Vi treffer utrolig mange hyggelige folk fra hele verden. De spiser frokost sammen med oss, legger igjen konfekt og skriver brev. Noen sier de kommer tilbake neste sommer, sier rørleggeren.

Firedobling i Lofoten

Det er gjester fra USA, Frankrike og Storbritannia som topper listen over tilreisende gjester, etterfulgt av nordmenn som selv bruker Airbnb i Norge.

– For både vertene og gjestene handler Airbnb om lokale og unike opplevelser. Det er noe av dette jeg tror appellerer til nordmenn og de som reiser til Norge, sier Aja Guldhammer, nordensjef for Airbnb.

Illustrasjonsfoto

Flere skaffer seg privat overnatting via internett når de skal på ferie. Lofoten øker mest på overnattingstjenesten Airbnb.

Foto: Nordahl, Aleksander / NTB scanpix

Norske byer og tettsteder har blitt svært populære for reisende til Norden i juni, juli og august. Lofoten, Kristiansand og Trondheim topper listen over de destinasjonene i Norden som har økt mest på Airbnb i sommer.

  • Se tabell nederst i saken

– Antall gjester som benyttet Airbnb til å bo på reise i Norge i sommer økte med hele 175 prosent sammenlignet juni, juli og august i fjor. Mest av alle steder økte Lofoten – som økte med 440 prosent, sier Guldhammer.

100 boliger i Lofoten

Reine

LOFOTEN ØKER MEST. Lofoten er den destinasjonen som har hatt størst økning i antall Airbnb-gjester i Norden denne sommeren, og flere av gjestene har bodd her i Reine på Moskenes.

Antallet utleieboliger gjennom nettjenesten i Norge nærmer seg 8.000. 107 av dem ligger i Lofoten. I sommer reiste mer enn 95.000 nordmenn med overnatting verden over gjennom overnattingsnettjenesten. det er mer enn en dobling siden i fjor.

Selv har Ikke Arvid Iversen prøvd Airbnb.

– Enn så lenge har jeg nok med å være vertskap.

Nordiske destinasjoner som har økt mest på Airbnb i sommer:

Nordiske destinasjoner som har økt mest på Airbnb i sommer

Lofoten, Norge

440 prosent

Kristiansand, Norge

340 pst.

Trondheim, Norge

294 pst

Aalborg, Danmark

275 pst.

Sydvestjylland, Danmark

263 pst.

Turku, Finland

251 pst.

Savonlinna, Finland

249 pst.

Stavanger, Norge

248 pst.

Odense, Danmark

224 pst.

Karlstad, Sverige

221 pst.