NRK Meny
Normal

Afrikansk samtidskunst i Nordland

Kunst fra Afrika er en sjelden opplevelse hos oss.

Afrikakunst 1

FØDSEL PÅ LANDSBYGDA: ”Rural Transport”, en skulptur av kenyanske Bertiers, forestiller en kjent situasjon i Afrika; en fødende kvinne kjøres til sitt fødested på en kjerre i tolvte time.

Foto: NRK

AFRICA/NOW heter ei fargerik og mangfoldig utstilling som nå inntar Norge og Nordland.

Det er kun tre steder i fylket vårt denne utstillinga vil bli vist, Bodø kulturhus, Galleri lille Kabelvåg og Kunstkvarteret Lofoten.

Ragnhild Lie ved Kunstkvarteret Lofoten sier til NRK Nordland at hun er svært stolt over å kunne vise utstillingen med afrikansk samtidskunst.

Afrikansk kunst

INSPIRERT: Ragnhild Lie ved Kunstkvarteret Lofoten, som arrangerer utstillingen av afrikansk samtidskunst.

Foto: NRK

Fra Lofoten til Afrika

Det er tekstilkunstneren Vebjørg Hagene Thoe, bosatt i Stamsund i Lofoten, som har fått i stand utstillingen, ved hjelp av sine svært gode kontakter i Afrika.

”Vebjørg kjenner flere av de afrikanske kunstmiljøene i vest, sør og det østlige Afrika. Vi er stolt av den innsatsen hun har gjort og at vi nå får anledning til å se hva våre afrikanske kolleger holder på med, sier Ragnhild Lie.

Ikke helt moderne

Utstillingen AFRICA/NOW består av 150 kunstverk innenfor en rekke uttrykksformer. Den eneste uttrykksformen som mangler er videoinstallasjoner, ettersom dette verktøyet ennå ikke har nådd kunstmiljøene i det vestlige, sørlige og østlige Afrika.

En av Afrikas mest markante samtidskunstnere, Bertiers fra Kenya, er representert med flere arbeider. Både malerier og skulpturer. Bertiers er opptatt av hvordan det politiske Europa ser på Afrika og afrikanske politikere.

Forbundskansleren og kaffekoppen

Dette kommer til uttrykk i flere av hans arbeider, blant annet et maleri der Angela Merkel sitter og fotograferer sine kenyanske kolleger med mobiltelefon over en kopp kaffe, under et offisielt besøk i Nairobi.

”Det er en tankevekkende utstilling, den er fargerik og den er mangfoldig, og den holder et høyt kunstnerisk nivå. Ikke minst med tanke på at flere av kunstnerne er selvlærte, sier Ragnhild Lie.

Kulturelle koblinger for framtida

Sammen med flere av sine afrikanske kolleger kommer Bertiers til åpningen av utstillingen. Han skal dessuten være i Kabelvåg etter at åpningen har funnet sted, der han blant annet skal undervise ved Nordland Kunst- og Filmskole.

”Dette er første steg på veien mot et nytt kultursamarbeid mellom Norge og Afrika. Og det er vi kjempestolte av. Vi ser for oss et utvekslingssamarbeid der afrikanske kunstnere kan komme til oss og arbeide, og at vi på tilsvarende måte kan reise til Afrika og arbeidet sammen med afrikanske kunstnere, sier Ragnhild Lie.

AFRICA/NOW kommer direkte fra København, der den er sett av over 100.000 publikummere. Fra Nordland, som er eneste fylke i Norge som viser utstillingen, skal den videre til Finland.