Hopp til innhold

Advarer tenåringer mot kvisemedisin

Bruken av sterk kvisemedisin er seksdoblet på ti år. – Det snakkes for lite om de alvorlige bivirkningene som kan oppstå, sier Carina Hultin Dahlmann.

ADVARER:

Carina Hultin Dahlmann begynte på Isotretinoin da hun slet med akne i ungdomstiden. Det fraråder hun andre å gjøre.

Stadig flere ungdommer går på sterk kvisemedisin som kan gi alvorlige bivirkninger.

– Alle legemidler har bivirkninger. Men enkelte er potensielt farligere enn andre. Isotretinoin, også kjent som Roaccutane, er et slikt, sier Carina Hultin Dahlmann.

Som tenåring var hun selv sterkt plaget av ekstrem akne, og ble satt på kvisemedisinen i håp om å bli kvitt plagene.

I månedsvis slet hun med muskelsmerter, depresjon, ekstremt tørr hud, kronisk betente slimhinner og nedsatt almenntilstand.

– Du tvinger kroppen til å holde ut grusomme bivirkninger, og sitter igjen med en kropp som er fysisk og psykisk nedbrutt. Huden ble bedre, men bare noen måneder etter at jeg sluttet med medisinen, kom de smertefulle byllene tilbake. Det hele var bortkastet for min del. Nedturen ble et skikkelig slag.

Steinar Madsen

Fagdirektør Steinar Madsen mener det er en fordel av fastlegen kan skrive ut Isotretinoin.

Foto: Statens legemiddelverk

Hun registrerer at flere bloggere gjerne framsnakker Isotretinoin.

Det burde vært mer fokus på bivirkningene av kvisemedisinen. Brukerne er unge tenåringsjenter med kropp i utvikling, sier hun til NRK.

Måtte sminke seg før svømmetimene

Men selv om bivirkningene kan være mange, er det for noen verdt risikoen. Denne uka fortalte NRK om Pernille Tømmerås (18) fra Bodø. For henne ble kvisepillene redningen fra dårlig selvtillit og langvarige arr.

– Det var så ille at jeg måtte sminke meg før svømmetimene på skolen. Etter åtte måneder på medisinen er jeg kvisefri i dag. Nå slipper jeg å tenke på hva folk sier om meg, og å gå rundt å ha stygge tanker om meg selv, forteller hun til NRK.

Pernille Tømmerås

FØR OG ETTER: For åtte måneder siden var hverdagen til Pernille Tømmerås preget av smertefulle kviser store som byller. – I dag slipper jeg å tenke på hva folk sier om meg, og å gå rundt å ha stygge tanker om meg selv, forteller hun. FOTO: PRIVAT

Foto: Privat

12.500 brukere i Norge

Tall fra Statens legemiddelverk viser at 12.514 personer fikk utskrevet isotretinoin i 2015. Det er seks ganger så mange som for et drøyt tiår siden. På disse ti årene har legemiddelverket mottatt totalt 97 bivirkningsmeldinger med mistenkte bivirkninger av preparatet. Av disse er det 46 bivirkningsmeldinger som regnes for å være alvorlige.

– Det gjelder både psykiske og fysiske bivirkninger, som hud- og leverskader. Ingen av tilfellene har vært livstruende, men flere pasienter har blitt undersøkt på sykehus eller blitt sykemeldt, sier fagdirektør ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

Han forklarer at det høye tallet er et resultat av at det har blitt lettere å spørre om hjelp. Men pasienten tidligere måtte få henvisning til hudlege, kan fastlegen i dag skrive ut medisinen.

Psykiske lidelser

Men selv om terskelen er blitt lavere er regelverket fortsatt like strengt.

– En fastlege må følge regelverket til punkt og prikke. Isotretinoin skal ikke gis for mildere kviseutbrudd. Er det tvil om depresjon må fastlegen henvise til spesialist.

Ifølge Madsen viser store internasjonale studier at det ikke er noen sammenhenger mellom Isotretinoin og depresjon og selvmordstanker:

– For en en tenåring med alvorlig akne, dårlig selvtillit og blir mobbet. er det mye mer skadelig enn å få denne medisinske behandlingen.

For Carina Hultin Dahlmann ble kostholds-og livsstileendring veien ut av kvieseproblemene.

Jeg kuttet ut meieriprodukter, sukker og brød. Erfaringen min fra disse årene bruker jeg i jobben min som ernæringsrådgiver, terapeut og personlig trener. Det kommer godt med.

Carina Hultin Dahlmann