Hopp til innhold

«Ole» herjer: 30.000 mennesker uten strøm

30.000 personer er uten strøm etter at ekstremværet «Ole» har herjet i Midt-Norge, Nordland og Troms. – Det verste som kunne skje har skjedd. Vi har feil på stort sett alle hovedlinjene, sier sjef i kraftselskap.

Vareide i Flakstad, strømmen har gått

18.000 I LOFOTEN UTEN STRØM: Opprydningsarbeidet på Vareide i Flakstad kommune er i gang, manskaper fra Lofotkraft er ute å rydder stolper av veien så bergingsmannskaper kan komme til et vogntog som har blåst av veien.

Foto: Tommy Johansen

Med unntak av øysamfunnet Røst, som har eget strømaggregat, er nå hele Lofoten uten strøm mens ekstremværet «Ole» herjer.

– Det verste som kunne skje har skjedd. Vi har feil på stort sett alle hovedlinjene inn til Lofoten, sier administrerende direktør Arnt Winther i Lofotkraft.

De vel 18.000 personene som er strømløse i Lofoten må belage seg på å bli strømløse til godt utpå dagen søndag.

Vogntog på tvers på Flakstad

BLÅSTE AV VEIEN: Et vogntog sperrer hele E10 ved Vareid, Flakstad. Det jobbes med å få fjernet vogntoget.

Foto: Tommy Johansen

– Vi får håpe folk har alternativ oppvarming og lys. Tenk på hvilke deler av huset du vil holde varmt. Hold igjen frysebokser og kjøleskap, er hans råd.

I løpet av kvelden har 6000 personer i Troms mistet i strømmen. Hålogalandskraft og Troms Kraft har satt krisestab.

Nødsamband og mobilnett nede

I tillegg har mobilnettet og nødsambandet brutt sammen i flere kommuner i Salten og Lofoten.

– I Steigen er nødsambandet er nede i Alvenes, Norfold og til Laukvik. Verken strøm eller mobilnettet vil bli fikset før søndag, og kanskje ikke da heller. Vi ber folk som trenger hjelp om å ta seg til Steigentunet, sier varaordfører Fred Eliassen i Steigen.

Tallet vil øke

Slik så det ut på Værøy da strømmen gikk lørdag

Slik så det ut på Værøy da strømmen gikk lørdag

Foto: Eskil Persen

NVE forventer at antall kunder uten strøm i disse områdene vil kunne øke.

Kraftselskapene i de utsatte områdene har mobilisert personell for gjenoppretting i forkant av uværet, og arbeider nå med å lokalisere feil for raskest mulig gjenoppretting. Værsituasjonen er samtidig krevende og dette vil påvirke gjenopprettingsarbeidet.

– 20 meter høye bølger slo inn på sjuende dekk

Espen Kirkesæther

Hurtigrutepassasjer Espen Kirkesæther hadde vært i Molde og kjøpt seg elbil, og skulle av i Bodø. Han ble stoppet av «Ole», og er nå på vei til Harstad. – Der skal jeg hoppe på sørgående i morgen. Jeg er nok ikke hjemme før mandag, sier han.

Foto: Privat
Storm på hurtigruta

FULL STORM: Det nordgående hurtigruteskipet «Richard With» befinner seg på vei mellom Lofoten og Harstad. Det er 153 passasjerer om bord, de fleste japanere og tyskere.

Foto: Privat

Åtte av ni hurtigruteskip ligger nå til kai mens ekstremværet «Ole» herjer. Bare «Richard With» er i trafikk, og befinner seg nå på vei nordover fra Lofoten til Harstad. Skipet dropper Lofoten og Vesterålen, og seiler rett mot Harstad. Om bord befinner passasjer Espen Kirkesæther seg.

– Akkurat nå er det 20 meters bølger. De slo inn på sjuende dekket. Jeg har levd i 50 år, og det er det villeste jeg har vært med på. Jeg har kjent redsel for første gang i mitt liv. Nå ligger jeg på gulvet. Det ble så høye bølger at jeg bare måtte legge meg ned, forteller han til NRK.

Han satt på sjuende dekk sammen med mange andre passasjerer da han fikk beskjed over høyttaleranlegget om å gå til lugarene.

– Stolene føk veggimellom og de sikret restauranten. Da var det best å stikke.

Han er glad for å være om bord på et sjødyktig skip.

– Selv er jeg kaptein i Forsvaret, men kapteinen som styrer denne skuta er mye tøffere enn meg.

Herjer fortsatt

Se lesernes video fra stormen "Ole"

Se lesernes videoer fra stormen "Ole"

Ekstremværet «Ole» herjer for fullt langs kysten av Nordland og Sør-Troms. 30.000 personer i Lofoten, deler av Steigen, Tysfjord og Sør-Troms er uten strøm. Disse vil ikke få strømmen tilbake lørdag kveld.

– Akkurat nå er nå er Ole sterkest i Vesterålen, Troms og Finnmark. Observasjonene viser at på Røst og på Leknes har hatt full storm i dag. I Bø i Vesterålen og på Helligvær utenfor Bodø har vi målt sterk storm. I Bodø har det også vært full storm. I fjellet har det vært målt orkan, sier vakthavende meteorolog Hanne Signe Byhring ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Vinden fortsetter med uforminsket styrke utover kvelden

– Først fra midnatt minker vinden. Folk i Salten vil merke det først, sier Byhring.

To familier evakuert

NRK-reporter Ole Marius Rørstad fekk kjenna uveret på kroppen då han laurdag kveld rapporterte frå Andenes i piskande snø.

Reporter Ole Marius Rørstad rapporterer fra kaia på Andenes. FOTO: OLA HELNESS

I Vestvågøy har to familier på totalt åtte personer forlatt hjemmene sine på grunn av store materielle skader. Den ene familien har tatt tilhold hos egen familie, mens den andre familien ivaretas av Vestvågøy kommune, opplyser politiet.

Blikkplater hang og slang på denne fjøsen Bø, og en hadde havnet i grøfta på motsatt side av veien.

Blikkplater hang og slang på denne fjøsen Bø, og en hadde havnet i grøfta på motsatt side av veien.

Foto: Bjørn E. Halvorsen
Kraftig vind i Harstad

Bølgene slår inn i hagen til denne boligen i Harstad.

Foto: Geir Samuelsen

Bodø sentrum sperret av

Politiet har sperret av store deler av Bodø sentrum i frykt for takstein og takplater som blåser ned fra bygningstakene.

– Hold dere innendørs. Været tillater ikke sikring av disse på nåværende tidspunkt. Løse gjenstander som kan fly i løse luften og treffe folk, lyder oppfordringen fra politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt.

Lenger nord har politiet har kalt inn mannskaper fra Midtre Hålogaland Sivilforsvarsdistrikt til Leknes, Svolvær, Andenes og Sortland. «Ole» har nådd Sør-Troms, og flere kunder nord for Harstad, Lødingen er uten strøm.

Lofoten isolert og strømløst

I omtrent halvannen time, fra klokken 13, var Bodø isolert som følge av ekstremværet. Tverlandsbrua var stengt, og det var ikke veiforbindelse til byen. Halv tre i ettermiddag åpnet brua igjen, men politiet melder om at den kan stenge på kort varsel.

Den ytre delen av Lofoten er fremdeles isolert ettersom E10 er stengt i Flakstad, mens fergene til Bodø er innstilt.

– Vi har fått melding om masse stengte veier og innstilte ferger. Det er noen små skader på enkelte bygg og telefonstolper som har slitt seg. Vi har ikke fått melding om noen personskader, sier Heir.

Med såpass mye vind, fare for springflo og bølger som er over 20 meter høye har også kraftselskapene i området økt bemanningen.

Ifølge NVE er 35.000 mennesker nå uten strøm på grunn av «Ole».

Vanskelige kjøreforhold

Uværet beveger seg nordover inn i Troms, det gjør at det letter litt i Nordland. Men det er fortsatt en del trøbbel langs kysten fra Trøndelag og nordover, i tillegg på fjellet i sør og langs Vestlandskysten. Det er vanskelige kjøreforhold og dårlig sikt mange steder.

I Nordland er E6 åpnet på Rombaksbrua og Fv 82 ved Hadsel bru, samt at fergesambandet Drag-Kjøpsvik er tilbake i trafikk, men vinden er fortsatt sterk. E6 er fortsatt stengt en rekke steder i Nordland, Troms og Finnmark. Blant annet over Saltfjellet, Gratangsfjellet, Kvænangsfjellet og Sennalandet. E10 er stengt en rekke steder fra svenskegrensen til Lofoten.

Også en rekke fergesamband er innstilt, som Bognes-Skarberget, Bognes-Lødingen, samt fergene Breivikeidet-Svensby og Lyngseidet-Olderdalen.

Alle de store fjellovergangene i Sør-Norge er stengt, inkludert E6 over Dovrefjell. Rv 3 over Kvikne er åpen, men det er dårlig sikt. E16 over Filefjell er kun åpen for kolonnekjøring med store kjøretøy.

E16 i Oppland er stengt ved Oppheim i Begnadalen i Sør-Aurdal pga en ulykke. Det er uvisst hvor lang tid det vil ta. Ifølge tips er det svært glatt.

I Sogn og Fjordane er fergesambandet Anda-Lote på E39 innstilt. Sambandet Stavanger-Tau er også innstilt.

Vind over Tjeldsundbrua

VURDERER Å STENGE: Tjeldsundbrua kan bli stengt på grunn av været.

Skredfare og flom

NVE varsler om stor snøskredfare i Ofoten og på Helgeland. Det er også fare for sørpeskred i Trøndelag og Nordland søndag på grunn av mye regn og stor snøsmelting. Bratte skråninger, bekker og elver med stor vannføring er spesielt utsatt. Folk oppfordres til å rense dreneringsveier og stikkrenner.

NVE varsler også om flom, gult nivå, for nordre områder av Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Nordland.

Flytrafikk

På Bodø lufthavn er all trafikk innstilt på grunn av uværet. Widerøes flyginger er innstilt fram til klokka 15 foreløpig, og det samme gjelder SAS' fly til og fra Oslo lørdag ettermiddag. De reisende bes følge med på Avinors nettside.