Kommunen prioriterer brøyting foran avliving av villkatter

Dyrebeskyttelsen frykter at mange av de om lag 100 villkattene i Tysfjord vil lide gjennom den nordnorske vinteren. Kommunen prioriterer nemlig brøyting og julegata foran jakten på kattene.

Katter i Tysfjord

Tre katter som Dyrebeskyttelsen har reddet i Tysfjord. Nå håper de å finne et hjem til dyrene, men de aller fleste villkattene i Tysfjord må avlives.

Foto: Dyrebeskyttelsen

I Tysfjord kommune i Nordland har villkattene vært et problem over flere år, skriver avisen Fremover.

I høst varslet kommunen at de sto klar til å samle inn kattene, men foreløpig har det ikke skjedd noen ting. Nå prioriterer kommunen brøyting og julegate foran kattene.

– Det blir helt feil å la dyrene lide, sier Mariell Osmark i Dyrebeskyttelsen i Narvik til NRK.no.

Osmark frykter at veldig mange av villkattene i Tysfjord ikke vil overleve vinteren.

– Nå ligger de antageligvis under uthus og andre steder de finner varme, men når vinteren er over vil vi sikkert finne mange døde katter, sier hun.

Frykter vinteren

Dyrebeskyttelsen i Narvik forbarmet seg over dyra i høst og har siden gjort hva de kan for å samle kattene. Noe vil de omplassere, mens de aller fleste må avlives.

Imidlertid er de avhengig av hjelp fra kommunen i arbeidet med å samle inn kattene, men i den jobben mener Dyrebeskyttelsen at kommunen har sviktet.

– Kommunen har vært veldig trege, og etter at det ble kaldt finner vi ikke kattene, sier Osmark.

Bemanningsproblem

Men Tysfjord kommune har mangel på folk som kan gjøre jobben.

– Problemet mitt er at vi har et bemanningsproblem. Så lange kommunelegen sier at det ikke er noen akutt smittefare, men at det går på dyrenes ve og vel, så må vi dessverre ta en avgjørelse på hva som må prioriteres. Og da er det brøyting og julegate som går foran, sier teknisk sjef Pål Strøm Jensen i Tysfjord kommune til Fremover.

Må avlive mange

Dyrebeskyttelsen har engasjert flere frivillige for å finne og samle inn kattene. Men de har ikke ressursene som skal til.

– Vi trenger transporttilbud, feller og veterinærer som står klar. Men foreløpig har vi ikke fått den hjelpen vi trenger, sier Osmark.

– Sier de vil skyte kattene

Dyrebeskyttelsen innser at mange av kattene uansett må avlives.

– Veldig mange av de kattene er så ødelagt og sjuke at det ikke er så mye å gjøre. De er også vanskelig å omplassere, fordi de ikke er vant til mennesker, forteller Osmark.

I tillegg går det en katteinfluensa i Tysfjord fordi kattene naturlig nok ikke er vaksinert. Osmark forteller at kattene er dårlig likt i Tysfjord.

– Vi har fått trusler fra folk som sier de skal ut å skyte kattene. Det er klart det ikke er hyggelig for folk at ungene må leke i kattepiss. Dessuten risikerer vi at villkattene smitter huskattene med sykdommer, sier Osmark.