NRK Meny
Normal

Politiet: – Vi tar meldingene alvorlig

Politiet opplever flere bekymrede telefoner fra publikum som finner dyr innelåst i glohete biler. – Som regel går det bra, men ikke alltid, sier operasjonsleder.

Hund i bil

KAN VÆRE DØDELIG: Å være hund i en glovarm bil på sommeren, kan i verste fall ende med døden. Politiet opplever nå flere bekymrede meldinger fra publikum. Illustrasjonsfoto.

Foto: Camilla Veka/NRK

– I disse dager får vi inn en del meldinger fra folk som ytrer bekymring om hunder som har det varmt, forteller politioverbetjent og operasjonsleder Jon Inge Kvalbukt hos Helgeland politidistrikt.

Mens eieren er inne og gjør ærend, så setter de gjerne dyrene igjen i bilen, forteller han.

– De drar gjerne ned vinduene og tror at det skal være nok, men i den varmen vi har nå så blir det for varmt i bilen uansett.

For mens hele landet nå nyter tropetemperaturer, kan varmen i verste fall være dødelig for de firbeinte. Kvalbukt forteller at de mottar flere bekymrede meldinger fra publikum.

– Vi tar disse meldingene alvorlig. Det er nok ikke uten grunn at folk melder inn dette til politiet, fortsetter han.

– Hender at eieren blir sur

Hvert år havner hunder i livsfare etter å ha blitt etterlatt i en bil på sommeren. Selv dager hvor det er overskyet kan det ende i heteslag og død.

Kvalbukt forteller at ikke alle er glade for å få telefon fra politiet.

Vår oppgave er å forebygge, og da er det bra at folk tar kontakt.

Jon Inge Kvalbukt / Politiet

– Vi tar kontakt per telefon med eier. Har vi muligheten, så sender vi også en patrulje bortover for å snakke med vedkommende. Det hender at eieren blir sur på oss og mener vi legger oss borti ting som vi ikke har noe med. Men vår oppgave er å forebygge, og da er det bra at folk tar kontakt.

– Hva kan du si om de meldingene som kommer inn?

– De meldingene vi har hatt så langt i sommer har ordnet seg bra, og de aktuelle dyreeierne har besvart politiens anmodning om å ta bedre vare på dyrene sine. Dessverre skjer det fra tid til annen at vi kommer over folk som kanskje ikke burde hatt et kjæledyr. Som regel går det bra, men ikke alltid.

– Bra at folk tar kontakt

Dyr kan oppføre seg frenetisk og desperat når de er varme. Hunder kan bjeffe og virke synlig stresset. Alle skader på dyr krever veterinær, og det kan haste.

Dyrevelferdsloven gjør det blant annet klart at man ikke skal etterlate dyr i hjelpeløs tilstand.

Politioverbetjenten oppfordrer publikum til å være oppmerksom.

– Jeg synes det er bra at folk bryr seg og tar kontakt med politiet. Jeg oppfordrer alle dyreeiere som har med seg sin firbeinte venn ut på biltur i sommervarmen til å ta de med ut av bilen når de selv forlater kjøretøyet. Eller parkere på en kjølig plass i skyggen, og holder vinduene åpne, avslutter han.

Temperatur i bil

Tid

Temperatur ute

Skygge/sol

Temperatur i bil

08.30

14 grader

skygge

19 grader

09.30

18 grader

skygge

38 grader

10.30

20 grader

blandet

47 grader

11.30

20 grader

sol

58 grader

12.00

23 grader

sol

62 grader

13.30

22 grader

sol

85 grader

Tabellen viser temperaturutviklingen i samme bil, på samme sted, over en tidsperiode på fem timer. Merk at det ikke trenger å være sol ute for at det skal bli farlig varmt i bilen. Kilde: Mattilsynet.