Regional plan for Vefsna er nå ute på høring til 16. februar. Planen er unik og nyskapende i norsk sammenheng, og kunnskapen som er hentet inn gir et enestående grunnlag for utvikling og verdiskapning.
Nå må kommunene og innbyggerne bruke planen til å skape den framtiden de ønsker for Vefsnregionen.
I 2009 vernet Stortinget Vefsnavassdraget med tilhørende nedbørsfelt mot vannkraftutbygging. Samtidig ble det bestemt at det skulle lages en regional plan med føringer for arealplanlegging i vassdraget. Planarbeidet har hatt til hensikt å skape nye muligheter i forvaltningen av vassdraget på tross av fredningen.
Kommentaren er skrevet av Hild-Marit Olsen som er fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse.
Foto: Thor-Wiggo SkilleI arbeidet med planen har vi sett et enormt engasjement fra lokalsamfunnene rundt elva. Fylkeskommunen mottatt 233 forslag til hvordan arealet kan brukes.
Disse strekker seg fra forslag om små vannkraftverk, via landbruk til forslag om steder for elverafting. Det er et sterkt ønske om å finne på noe nytt, skape arbeidsplasser og verdier til fellesskapet. Det synes jeg er flott.
Kunnskap som grunnlag for utvikling
I arbeidet med Regional plan for Vefsna er det gjennomført en omfattende kunnskapsinnhenting. Planen er enestående i norsk sammenheng, og Vefsna er nå ett av de best kartlagte vassdragene i Norge.
Det er blant annet gjennomført egne kartlegginger for landskap, friluftsliv, kulturminner og egnede gyte- og oppvekstområder for laks. For temaene naturtyper og biologisk mangfold, grus- og pukkressurser, reindrift og landbruk er nyeste tilgjengelige kunnskap hentet inn.
Kartleggingene gjør det mulig å se utfordringer og muligheter for ulike tema i hele området. På denne måten legger kunnskapen grunnlaget for en helhetlig forvaltning basert på svært god kunnskap om de mange verdiene som er knyttet til vassdraget.
Kartportal
Kommunene kan bruke denne kunnskapen for å få til en balansert forvaltning, der målet er å ivareta både verneverdier og utviklingsmuligheter.
Det er opprettet en offentlig kartportal som gir innsyn i den innsamlede kunnskapen. Her kan kommunene, regionale myndigheter og private, finne kunnskap om hvilke verdier som finnes i de ulike delene av vassdraget.
Denne kartportalen, alle rapporter, innspill og andre relevante dokument fra planprosessen er tilgjengelig på fylkeskommunens nettsider.
Tilgjengelig kunnskap for alle, vil bidra til en bevisstgjøring omkring verdiene som finnes i vassdraget. For eksempel kan en privatperson, eller næringsaktør, finne ut hvilke områder som er best egnet for å tilrettelegge for turisme, eller om det finnes geologiske ressurser i et område.
Best på laks
Vefsna er et nasjonalt laksevassdrag og planforslaget legger grunnlaget for at elva igjen kan bli en av Norges aller beste lakseelver.
Planen legger opp til at det skal satses videre på å bygge opp lokal kompetanse fram til laksen kommer tilbake. En god lokal forvaltning av Vefsnas ressurser, vil gi gode muligheter for utvikling av fisketurisme i Vefsnavassdraget. En forsmak på dette fikk man i fjor da VM i fluefiske ble lagt til Vefsna.
Unikt verktøy
Veien fram mot planforslaget har vært et svært lærerikt nybrottsarbeid. Planen gir oss muligheten til å se hele elva under ett. Den renner gjennom tre kommuner, og med denne planen sikrer vi oss at det er de samme retningslinjene som gjelder for tiltak i alle kommunene.
Gjennom høringen vil vi få mange viktige innspill til hvordan dette bør gjøres. Jeg ser fram til det videre arbeidet med å lage en god og konstruktiv plan basert på disse innspillene.
Investeringer i kunnskap og kartportal har gitt avkastning i form av et framtidsrettet verktøy som nå er tilgjengelig for alle.
Med et av Norges best kartlagte vassdrag og en samling av all kunnskap i en kartportal, har innbyggerne langs Vefsna fått et unikt verktøy for verdiskapning. Dette må enkeltpersoner og kommunene bruke til å skape den framtiden de ønsker.