– Været var verre enn under ekstremværet «Ole»

– Jeg har vært mye på fjellet, men dette var ekstremt, sier Trond Tidemann, som sammen med sin sønn Rune Tidemann Staurbakk ble funnet av letemannskaper på Saltfjellet søndag kveld.

Far og sønn ble værfast under uvær på Saltfjellet i helga.

På videoen kan du se hvordan det var da uværet satte inn.

Søndag ble hele tre turgåere meldt savnet på Saltfjellet. To av disse var Trond Tidemann og hans sønn Rune Tidemann Staurbakk.

Rune Tidemann Staurbakk

Sol og fint vær på fredag – dagen før uværet satte inn. Her er Rune Tidemann Staurbakk avbildet.

Foto: Trond Tidemann

De hadde lagt ut på tur fredag formiddag. Planen var å gå fra Semska til Søndre Bjøllåvatnet – en tur på vel fem timer, forteller Trond Tidemann til NRK.

– Vi hadde planlagt en fisketur i lang tid, og har gått samme rute tidligere. Det var meg, sønnen min og hunden vår, sier han.

Turfølget hadde lest værmeldingen, og var klar over at det kunne bli dårlig vær. Men fjellvante som de er lot de seg ikke skremme.

– Vi satset på at det skulle løye slik at vi skulle komme oss hjem i løpet av søndagen.

Manglet mobildekning

Trond Tidemann

Trond Tidemann og hans sønn Rune Tidemann Staurbakk hadde planlagt fisketuren lenge. Her er Trond avbildet med noe av fangsten de fikk.

Foto: Privat

Men været ble ikke slik de hadde trodd og håpet på. Tidlig lørdag morgen begynte det å blåse opp. Natt til søndag ble det ille, med periodevis sikt på bare 10–15 meter.

– Jeg har vært mye på fjellet, men dette var helt ekstremt. Det var nesten ikke mulig å gå ut for å komme seg på toalettet. Jeg var ute under orkanen i februar også, men dette var verre, sier Tidemann.

De tok raskt en beslutning om å holde seg i teltet, og ikke gjøre noen forsøk på å forflytte seg i uværet.

– Det verste var at det ikke var mobildekning i området, og å vite at de hjemme engstet seg.

Telt Saltfjellet

Slik så teltplassen ut før uværet satte inn.

Foto: Trond Tidemann

Kraftige vindkast

Den kraftige vinden førte til at både snøflak og greiner løsnet, og truet med å ta med seg teltet.

– Vi la da en backup-plan. Hvis teltet gikk, hadde vi klare nødsekker. GPSen var innstilt på en av hyttene i nærheten. Planen var da å ta seg dit.

Men teltet holdt, selv om uværet vedvarte utover søndagen.

– Etter hvert begynte det å snø. I løpet av en liten time hadde det snødd cirka 10 centimeter rundt teltet, samtidig som det var kraftige vindkast.

Igangsatte leteaksjon

Søndag ettermiddag skulle de alle etter planen være nede. Da de ikke hadde gitt livstegn fra seg, ble Tidemanns kone bekymret, og ringte politiet. Deretter ble det igangsatt en leteaksjon.

– Rundt midnatt i går så vi et lys på den andre siden av vannet. Vi klarte å sende signaler ved hjelp av en lommelykt, slik at vi ble funnet. Det var en utrolig god følelse, sier han, og benytter samtidig anledningen til å berømme Røde Kors for innsatsen i helgen.

Tidemann forteller at da de ble funnet var de i ferd med å gå tom for parafin, som de brukte for å holde varmen.

– Vi har alle vært ute en vinternatt før, og klarte oss fint. Men man skal vite hva man skal gjøre når været snur, og ha utstyret i orden. Det er veldig viktig, fastslår han.

Slik så det ut på Saltfjellet søndag kveld

Her kan du se hvordan det var å kjøre på E6 over Saltfjellet søndag kveld.