Hopp til innhold

– Uten denne leiligheten hadde jeg vært død

Tett medisinering og innleggelse på institusjon er byttet ut med egen leilighet og ansvar for eget liv. Det har gitt gode resultater.

Vebjørn Tandbergs vei 14
Foto: Øystein Nygård / NRK

Et unikt tilbud ble redningen for bodøkvinnen Maria. Hun drev med selvskading og forsøkte to ganger å ta sitt eget liv. Etter å ha tilbrakt hele ungdomstiden på psykiatriske institusjoner, var det å få tillit og ansvar for sitt eget liv løsningen. I fire år har hun bodd i bokollektivet Vebjørn Tandbergs vei 14 i Bodø.

– Hadde jeg ikke kommet hit, hadde jeg vært død. Å få denne leiligheten forandret livet mitt. Her kan jeg få styre og få bestemme over mitt eget liv. Samtidig er det så enkelt at jeg bare kan gå til personalrommet hvis jeg trenger noen, sier Maria.

– Vokser på tilliten

I bofellesskapet bor det 18 personer som har en historie fra rus og eller psykiatri. De har frihet, samtidig er personalet til stede hele døgnet.

– Du blir ikke overvåket som sånn du blir hvis du er innlagt på psykiatrisk avdeling. Her kan jeg få styre over meg selv og jeg stortrives, sier Svein Meyer.

Svein Meyer

Svein Meyer stortrives i Vebjørn Tandbergs vei 14.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Han har bodd her i et halv år, etter å ha hatt et liv preget av både rus og psykiatri.

Filosofien bak tilbudet er at personalet skal støtte beboerne i det daglige.

Dagfinn Bjørgen

Dagfinn Bjørgen, landsleder i Mental Helse

Foto: Mental Helse

Fra sosiale aktiviteter til å hjelpe dem med praktiske ting, som å gå på butikken og handle eller skrive en søknad. Samtidig kommer de ikke inn i leilighetene, uten at den som bor der tillater det. Tryggheten, men samtidig ansvaret brukerne får for seg selv, slår positivt ut for de fleste.

– De som kommer hit er vant til at andre tar avgjørelsene for dem. vi prøver å ha fokus på at de har ansvar for sine egne avgjørelser og sine egne liv. Det har jeg inntrykk av at de fleste her vokser på, sier avdelingsleder Hildegun Johnsen i Vebjørn Tandbergs vei 14.

– Medisinering for ofte løsningen

Flere steder i landet finnes lignende tilbud, men ifølge mental helse brukes slike bofellesskap generelt altfor sjelden av norske kommuner.

– Spesielt i disse gruppene blir ofte medisinering svaret. Vi mener slike bofellesskap og en filosofi som de har i Bodø bør brukes i mye større grad. Det er slik de kan bli selvstendige fra offentlig hjelp, sier landsleder Dagfinn Bjørgen.

 : Tre kvinner om livet i psykiatrien

Maria Banks (27) har gått inn og ut av psykiatriske institusjoner siden hun var 14, og fikk over ti ulike diagnoser. – Jeg var blitt voksen før noen klarte å stille de riktige spørsmålene.