NRK Meny
Normal

– Takker flyplassen for at hun er i live

Som niåring falt Katharina Langvatn (16) seks meter rett ned i et betonggulv og knuste hodeskallen. I dag stilte hun opp sammen flere hundre andre for å kjempe for flyplassen i Mosjøen. Den samme flyplassen 16-åringen mener bidro til å redde livet hennes for sju år siden.

Katharina Langvatn og venninne Kine bjerknesli

Katharina Langvatn (t.v) og venninnen June Bjerknesli hadde møtt opp for å be om at Kjærstad lufthavn må bevares.

Foto: Frank Nygård / NRK

Omkring 1000 mennesker har i dag samlet seg utenfor Fru Haugans Hotel i Mosjøen i Nordland hvor Stortingets transportkomite har møte.

Folkemengden er samlet for å protestere mot en eventuell nedleggelse av Kjærstad lufthavn, som kan bli konsekvensen dersom storflyplassen på Hauan i Rana blir en realitet.

Markering mot nedleggelse av flyplassen i Mosjøen

«Tap av flyplass = tap av liv», sto det på en av plakatene.

Foto: Frank Nygård / NRK

Stortingspolitikerne ble møtt av plakater med slagord som: «Ambulanseflyet reddet oss», «Tap av flyplass = tap av liv» og «Vi dør uten akuttberedskap».

16 år gamle Katharina Langvatn er en av Kjærstads sterkeste forkjempere og hun mener selv hun er i live takket være flyplassen.

Falt seks meter ned i en tom silo

Hun hadde skrevet et brev til komiteen som stortingspolitiker Eirin Sund (Ap) leste opp for demonstrantene.

– Som niåring falt jeg seks meter rett ned på et betonggulv i en tom silo. Jeg fikk kraniebrudd, stor hjerneblødning, punktert lunge og flere brudd i armer og bein. Jeg ble fraktet til sykehus i Mosjøen hvor de forsto at livet mitt var i fare. Et ambulansefly ble omdirigert til Mosjøen og etter mindre enn en time var jeg på vei til Tromsø, skriver hun i brevet.

– I Tromsø fikk jeg behandling i flere måneder. Jeg måtte lære å snakke og gå på nytt. Legene har sagt til meg at årsaken til at jeg lever i dag er at jeg så raskt ble fraktet til Tromsø. Derfor er mitt ønske at vi får beholde flyplassen i Mosjøen til evig tid.

Markering mot nedleggelse av Kjærstad lufthavn i Mosjøen

Cirka 400 mennesker hadde møtt opp for markeringen mot nedleggelse av Kjærstad lufthavn i Mosjøen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Takket for brevet

Eirin Sund takket for brevet som gjorde sterkt inntrykk. Men hun kunne ikke love at flyplassen skulle få leve.

Eirin Sund

Stortingspolitiker Eirin Sund (Ap).

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Vi skal ikke starte en diskusjon her og nå. Vi som sitter på Stortinget venter på utredningene og så kommer vi tilbake til saken.

Avinor skal utrede Hauan

Diskusjonen om hvor ny storflyplass på Helgeland skal ligge har rullet og gått i flere år. I 2011 stemte et klart flertall i Fylkestinget i Nordland for forslaget om en ny storflyplass på Hauan på i Rana kommune, og samferdselsdepartementet ga i fjor høst Avinor beskjed om å utarbeide konsesjonssøknad for ny lufthavn i Rana.

Departementet vil komme tilbake til hva som vil skje med flyplassen i Mosjøen, men Avinor har tidligere uttalt at den må legges ned dersom flyplassen i Rana skal bygges.

Dag Falk-Petersen i Avinor om ny lufthavn i Rana