Hopp til innhold

– Strider mot norsk lov, menneskerettigheter og all etikk og moral

I et leserbrev går både helsepersonell og pårørende til frontalangrep på Flakstad kommune etter hjemsendelsen av 92 år gamle Lilly Johnsen like før jul.

Lilly og Per Johnsen

Lilly og ektemannen Per Johnsen fikk ikke feire jul sammen på sykehjemmet i Flakstad.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Lille julaften fortalte NRK om Lilly Johnsen (92), som ble sendt hjem fra sykehjemmet i hjemkommunen Flakstad, og ikke fikk lov til å feire jul sammen med ektemannen som bor på sykehjemmet.

Synne Bernhardt, kirurg og generalsekretær i Helsetjeneseteaksjonen

Synne Bernhardt, kirurg og generalsekretær i Helsetjeneseteaksjonen.

Foto: Privat

Historien har skapt reaksjoner på flere hold. I et leserbrev underskrevet av en rekke personer, både ansatte i helsevesenet og pårørende, tar flere nå et oppgjør med det de mener er uverdig behandling fra Flakstad kommune.

Synne Bernhardt, kirurg og generalsekretær i Helsetjeneseteaksjonen, er blant dem som har underskrevet brevet.

– Denne saken engasjerte oss fordi den var så hjerteskjærende når det eldre ekteparet ikke fikk være sammen på julaften. Men også fordi det er helt uforsvarlig at en så syk person som Lilly ikke skal få plass på sykehjemmet.

Krever at vedtaket omgjøres

I leserbrevet etterspør de hva som skal til for at en person skal innvilges opphold på sykehjem, når en 92-åring som har dårlig hørsel, er nesten blind, sliter med å komme seg opp av stolen, lider av alvorlig benskjørhet og har et åpent brudd i ryggen som gir henne sterke smerter, ikke får det.

Personene bak leserbrevet krever at Flakstad kommune gjør om sitt vedtak, hvor de avslo Lilly Johnsens søknad om plass på sykehjemmet.

Stort engasjement

Lilly Johnsens datter Ann-Kristin Willassen forteller om en overveldende respons etter at saken ble kjent i media, og er glad for engasjementet.

Hun forteller at den siste utviklingen i saken, er at familien har fått et nytt brev fra kommunen der det står at 92-åringen ikke lenger får overnatte hos sin mann på sykehjemmet.

Kommunen i brev til Lilly

Kommunen i brev til Lilly Johnsen (92).

– Tidligere har det vært slik at hun har kommet tett før jul, og blitt til over nyttår. Og ellers en uke eller noen dager nå og da andre tider på året, for så å reise hjem igjen, sier Willassen.

Hun hadde med egen mat og var ikke til bry for noen. Nå er det tydeligvis slutt på den tiden. Det er en ganske steil holdning fra kommunen, som vi pårørende reagerer på.

Ann-Kristin Willassen

– Ikke nytt

Ole Bakkejord, assisterende rådmann i Flakstad kommune

Ass. rådmann i Flakstad, Ole Bakkejord.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Ass. rådmann i Flakstad, Ole Bakkejord, forteller at det ovennevnte brevet som kommunen har sendt ut ikke er noe nytt.

– Vi har hatt en åpning for dette ekteparet en periode, men det samme brevet ble sendt ut til alle beboere for halvannet år siden.

Han mener det er enkelte ting ved leserbrevet som usant, men mener det blir feil å utdype dette noe videre av hensyn til taushetsplikten.

– Det normale når folk mener de har får urettmessig avslag på en søknad, er at det blir sendt inn en anke, som vurderes av kommunen. Hvis kommunen fortsatt står ved vedtaket som er gitt, kan avslaget overprøves av Fylkesmannen.

Hvis Fylkesmannen så konkluderer med at det har blitt gjort en feil, vil vi selvsagt rette oss etter det.

Ole Bakkjord / Ass. rådmann i Flakstad